Jan Mehlum: Ännu en deckarskrivande norrman utgiven i Sverige

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-2, Artikel

Norge har gett oss massor av kriminalförfattare på senare år, kvinnor mest men också herrar. I fjol kom ytterligare en som inte tidigare varit publicerad i vårt land. Han heter Jan Mehlum, en man som föddes 1945 i Tonsberg. Han är sociolog och lärare vid Högskolan i Vestfold.

1996 debuterade han som författare i hemlandet med kriminalromanen Gyllene tider. Två år senare gavs han andra bok ut – Kalla händer – och den fick Rivertonpriset ”Den gyllene revolvern”, som det årets bästa kriminalroman i Norge. Sedan har ytterligare kriminalromaner, med advokaten Sven Foyn i huvudrollen, kommit ut och Jan Mehlum är etablerad författare, också översatt till både tyska och nederländska. Han är en av flera norska kriminalförfattare som fått ett internationellt genombrott nu på senare år.

Svenska debutintrigen

Så här rullas berättelsen upp i Kalla händer som 2003 gavs ut av göteborgsförlaget Lindelöws:

Till advokat Foyns kontor i Tonsberg kommer l6-åringen Elvis Kristiansen. Han verkar vara nazistanstruket skinhead och tycks vilja be om hjälp men får inget sagt. Sedan han lämnat advokatkontoret blir han inom en timme överkörd av tåget. Mördad – visar det sig. Senare kommer Foyn över en videokassett där pojken finns med i en kort men underlig snutt. Advokaten blir intresserad och börjar undersöka Elvis historia, som visar sig vara invecklad och leder honom till nynazistiska miljöer och organiserad brottslighet kring pedofilers framställning av pornografi. Han får inblick i cyniskt utnyttjande av barnavårdsnämnder och deras uppköp av platser i barn- och familjehem. Elvis har varit ett av samhällets utsatta barn och under sin uppväxt levt utan sina föräldrar.

Sex krim på andra sidan Kölen

Jorge har Mehlum kommit ut med sin sjätte bok – Den siste dansen – om advokat Foyn från Tonsberg i Vestfold. Den har fått ljumma recensioner, sägs vara pliktskyldigt skriven, saknar glöd och framåtrörelse och är ganska ospännande. Dock påpekas att de tidigare fem varit ”väldigt bra”. Inte ens i Norge får träd växa till himlen.

Mehlums sätt att skriva, med en lätt och underhållande stil, hjälper emellertid till att upprätthålla läsarens intresse när handlingen sviktar. Fast då och då faller hans smått vitsiga aforismer och kommentarer platt. Cineast och joggande hundägare Jan Mehlum är född i Tønsberg där han numera är gift och har en 27-årig dotter. På Universitetet i Oslo utbildades han till ekonom och sociolog. Han har arbetat inom resebranschen och dessutom som lärare, u-landsexpert och samhällsforskare. Numera är han förste amanuens vid Høgskolen i Vestfold. Eftersom han är cineast är det inte så konstigt att han är delägare och styrelseordförande i Tønsbergs privata biograf och har deltagit i den norska debatten om filmens utveckling och expansion i Norge.

Mehlum har tjänat bra på sina romaner och fackböcker under senare år, men på sin hemsida påpekar han PK (han har varit politiskt aktiv på vänsterkanten och i miljöorganisationer) att han äger ett gammalt hus och gamla bilar men en ny cykel och ny stereo. Numera har han inte heller någon båt, trots att han är gammal skutseglare. Däremot joggar han gärna, tydligen ganska fort ibland eftersom han sprungit Oslo Maraton. Joggning och uteliv kan en svensk begripa. I det här landet har vi ju djupa fördomar om norrmän som alltid går på tur. En anledning till att Mehlum får mycket frisk luft kan bero på att han säger sig vara passionerad hundälskare med rasen Bouvier des Flandres som favorit.

Bott i Östafrika och Tyskland

Mehlum har bott utomlands också, både i Tyskland och Östafrika. I Norge har han haft sina bopålar i Bergen och Oslo innan han åter hamnat i Tønsberg.

Mehlum gjorde skönlitterär debut med sin advokathjälte Svend Foyn i kriminalromanen Gyldne Tider (Gyldendal 1996). Därefter kom Kalde hender 1998 (på svenska som Kalla händer, Lindelöws 2003), Det annet kinn (1999), En rettferdig dom (2000), En nødvendig død (2002) och Den siste dansen (2003). Alla har antagits för den tyska marknaden – Kalde hender dessutom i Holland. Han har också fått noveller publicerade i ett par antologier.

I fjol fick Mehlum Vestfolds litteraturpris.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22