Jan Mårtensson: Skriver han bara för de barnsliga?

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Artikel

AV MARGARETA MORELlUS

Trött på att läsa om kroppar som fråntagits sina huvuden, ensamma lösa armar, delar av det som varit en hel, levande människa, för att inte tala om de ingående, detaljrika rättsläkarbeskrivningarna, homofiler, flator, pedofiler, seriemördare och andra psykopater, granskade jag mina egna bokhyllor.

Överst Walter Ljungkvist, hela raden läste jag om igen, människoskildringar som ger näring åt själen, djupa tankar och funderingar.

Nästa hylla, Morris West, som bland annat skildrar en Påves dilemma och hur Vatikanen kan fungera och mycket, mycket mer. Oerhört intressant och näringsrikt, men kanske en smula tungt.

Under Morris fann jag Jan Mårtenson. Jag gick igenom den raden också. Lättsamt, spännande och roligt. Minns hur en akademiker, en av de intellektuella, sa:

– Den, han skriver ju bara ungdomsböcker, äventyr för de barnsliga, samt mästrar! Det sades med en fnysning.

– Bra, sa jag, tänk vad mycket dom får lära sig då! Historia, om Stockholms blodbad, mordet på Gustav III och mycket annat av Sveriges historia och mycket roligare än i skolan, är jag säker på. Vilka resor de får följa med på, London, Orientexpressen plus en lyxresa med äventyr på Queen Elizabeth till New York. Väl där, få ströva på Broadway, gå på marknad nära 26:e gatan samt kolla in Waldorf Astoria, som ju är en klassisk och spännande miljö. På Casino i Monte Carlo, till Bermudas, Mauritius, Venedig för att nu nämna några av de mera exklusiva målen.

Flugfiske i Lappland och på herrgårdar får de äta på Meissenporslin med bestick i gammalt silver o.s.v. Maten är ju verkligen inte att förakta. Konst, antikviteter mm. Har de hört talas om Hauptbyråer, Hilleströmstavlor mm?

Det kan ju väcka intresse, vem vet, kanske föds en ny Homan?

Martinis kanske vi ska hoppa över. Men vänta. Kanske de bestämmer sig för att bjuda och överraska sina föräldrar, lagar ett av recepten ur boken och bjuder en perfekt Dry Martini som drink före maten. Plus fina, prisvärda viner.

Lär oss vårdat tal

Språket i böckerna kan också inspirera till ett vårdat tal. En favoritbok är Släkten är bäst. Mycket fyndig. Men boken jag väljer nu heter Caesars örn. Den utspelas på Gotland och där får ”ungdomarna” lära sig en hel del om arkeologi. Om ”ungdomarna” orkar igenom. Bra i så fall med tanke på skolan.

Homan bjuds till Gotland av en släkting som är intresserad av utgrävningar som pågår där. Han är övertygad om att romarna har bebott Gotland. En docent har förolyckats under utgrävningarna men han tror inte att det är en olyckshändelse. Under ett samtal där docenten är inblandad berättas om ett sensationellt fynd.

Homan, som också har intresse för arkeologi, tar semester men gör det i syfte att granska sällskapet som arbetar med själva utgrävningarna.

Han bor på Lummelunda pensionat, ett trevligt ställe, som gjort sig känt för sin goda mat och sin trevliga miljö. Ett ungt par, som flytt Stockholm för att odla ekologiskt och över huvud taget hålla en hög standard, är ett par som tagit hand om Homan och arkeologerna.

Krossad idyll

Ett motorcykelgäng av det värsta slaget ser till att det inte blir alltför idylliskt. När en av de unga aspiranterna hittas mördad med näsan i St. Peters nycklar, Adam och Eva, och andra orkidéer, och då polisen kopplas in, möter Homan kriminalkommissarie Francine, som mindre vördnadsfullt kallas ”Frasse”, då faller Homan hjälplöst. Julia Roberts like är hon, sååå vacker, charmig och kanske har Homan funnit sin stora kärlek?

Grevinna visar hon sig vara, inte dåligt, Silfverstierna med fideikommiss.

Sensationen som docenten talat om hittas på Lummelunda pensionatets vind och en oväntad upplösning blir det naturligtvis. Om ”ungsuddarna” tar sig igenom boken är det kanske inte så illa beställt med vår skola ändå.

Siamesfröken Cleo de Merode har en tass med som alltid, en kul grej. Om jag vore bättre skolad och yngre skulle jag skriva en avhandling om Johan Kristian Homan.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22