Jan Håkansson: En trivsam författare har hunnit bli 70 år

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

Av KJELL E. GENBERG

Författaren Jan Håkansson har fyllt 70. Det är en aktningsvärd ålder på en gosse. För Jan är en pojkaktig herre. Jag lärde känna honom redan på tiden då han satt hemma i Ludvika och skrev ohyggligt roliga kåserier för tidningen Skolvärlden.

Sedan kom vi att träffas lite sporadiskt då vi båda hamnade i deckarsvängen.

Lite grand har han förtjänst av att jag blev gift – för andra gången visserligen, men ändå. Jan var ordförande i det illustra Sällskapet Deckarvännerna på70-talet och jag var nyskild och tyckte att jag kunde ha nytta av programpunkten ”Lär dig laga deckarnas mat”. Där träffade jag min fru Birgitta. Hon lagar för det mesta maten hemma och väldigt sällan med recept ur deckare.

På kriminalsidan har Jan och jag faktiskt arbetat med samma serie. B. Wahlströms förlag gav ut pocketböcker under vinjetten ”Brottsplats Sverige”. De flesta skrevs av samlingspseudonymen Bo Lagevi. Fast den pseudonymen tappade orken efter en tid, serien var på fallrepet. Då ryckte Jan Håkansson in och skrev en bok under namnet Eric Strange. Titeln på boken var Gumman i lådan och det var en både spännande och rolig sak.

Men detta är bara en av de 27 böcker som Håkansson kommit ut med genom åren. Numera bor han i Stockholm och hans senare romaner har kommit till i hans lilla skrivarstuga på Djurgården. Men det var redan 1968 han begick sin författardebut efter att länge ha jobbat som lärare. I sina kåserier drev han med skola och skolpolitik, vilket ledde till att kollegerna inte var mer än mycket måttligt förtjusta.

Den senaste deckaren kom 1995 och hette Mord på Majö. Jag vill inte undanhålla läsarna några citat ur Jean Bolinders recension i DAST det året:

”Jan Håkansson är en av våra främsta humorister just nu /…/ och som man kan vänta sig av en sådan herre är det emellanåt rejält roligt”.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22