Jan Eric Arvastson: Författaren kan inget om havets människor

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2003-4, Artikel

Jan Eric Arvastson är med i Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm. Varje år publicerar föreningen ett antal noveller i landsortspressen. Redaktörerna har beställt dem korta. De har inte plats för utvikningar.

Därför finns nästan bara upplösningen i texterna. Många läsare menar att det räcker. Andra tycker att novellerna gott kunde innehålla lite mer.

Hursomhelst därmed. Arvastson skriver sedan flera år några av sina noveller som parafraser på kända svenska visor. Han nyinlägger ett mord i handlingen. Till läsarens nöje, möjligen inte till ursprungsdiktarens.

Men denne är å andra sidan (också han) avliden.

Senaste sommarens ”visnovell” av Arvastson heter Jungmannen i Havanna. Och handlar förstås om en ung svensk sjöman som besöker Flickan i Havanna.

Från ett före detta sjöbefäl i Ostsverige inströmmade ett ilsket brev till Arvastson. Vi citerar, utan lov av skribenten:

”Kunde inte låta bli att förundras över den oseriösa berättelsen om jungmannen i Havanna.

Inte att undra på att just sjömanskåren får dåligt rykte när man utmålar dem som i den här artikeln.

Skulle tro att det springer lika mycket journalister och andra pennfäktare på bordeller, men det skriver ni inte om. Varför inte det?

Har du överhuvudtaget någon kunskap om sjöfart och sjöfolk?”

Lärt av Taube

Jan Eric Arvastson svarade prompt per mail att det hade han inte. Tillfogade att allt han lärt sig hade han från Evert Taube. Detta gjorde inte skribenten mindre upprörd.

I Arvastsons nästa kriminalroman spelar en episod om en man som bringas om livet i en brandurgröpt trädstam av forntida snitt en viktig roll.

Arvastson oroar sig nu för ny kritik från svenskt sjöfartshåll.

Vi på redaktionen kan bara ge rådet: Läs på, Arvastson!  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22