Israel Zangwiu: TIDIG deckarförfattare med obestridlig talang

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Artikel

AV KJELL E. GENBERG

Under hösten 2005 fick jag ett stipendium av Författarförbundet. Inga pengar men en flygbiljett och bostad i Svenska Huset i den nordgrekiska staden Kavalla. Huset, som byggdes på 30-talet som lokalt kontor för Svenska Tobaksbolaget, var mycket välförsett med bokhyllor och samtliga var späckade med litteratur av de mest skilda slag.

Där hittade jag en gammal detektivroman som heter Det stora Bowmysteriet, (på svenska redan 1914) återutgiven av Bra Böcker på 70-talet. Författare var Londonbon Israel Zangwill (1864-1926). Han tog som ung en Bachelor of Arts (ungefär fil.kand.), var en tid lärare och sedan tidningsutgivare innan han debuterade som författare 1888.

En man av sin tid

Zangwill var en man av sin tid och när han skrev romaner som Ghettots barn (1892), De som vandra i mörker (1893) och Tiggarkungen (1894) kunde man förstå vem som inspirerade honom mest. Han ville faktiskt gärna bli kallad ”den judiske Dickens”. Zangwills romaner beskrev främst miljö och människor i de rysk-polska judekvarteren i London. Samtida kritiker ansåg att han gjorde det med både med känsla och humor, både när han skrev romaner och författade pjäser åt teatern.

Han var under en period en av ledarna för ”Internationella judiska territoriella organisationen”, blev pacifist och var vice ordförande i ”Förbundet för global vänskap”.

Det var alltså ett verk av en mångsidig författare jag hittade i den grekiska bokhyllan. Det stora Bowmysteriet kom ut endast fem år efter att Sir Arthur Conan Doyle (fast sir blev han senare) debuterade 1887 med En studie i rött.

Jag visste inte mycket mer om författaren än det jag läste på bokfliken men det visade sig att kunnige Jan Broberg hade författat ett instruktivt förord.

Doyle ritade kartan

Han skriver där att många menar att den engelska deckaren före år 1900 är identisk med Conan Doyle och hans Sherlock Holmeshistorier. De är visserligen de mest kända men det fanns faktiskt deckarförfattare före honom. Han nämner Charles Dickens som uppmärksammades med Bleak House 1852-53, en bok som kom på svenska bl.a. 1942. I fråga om den har Broberg brasklappar – skriver att den inte är någon renodlad deckare, men att den innehåller en rad kapitel som absolut hör till genren. Ännu viktigare menar Broberg att hans ryktbara roman The Mystery of Edwin Drood (på svenska som Mysteriet Edwin Drood 1957), Dickens hann inte få den klar före sin död i juni 1870. Flera andra författare och kritiker har försökt konstruera ett övertygande slut på historien.

En annan tidig deckarförfattare var Wilkie Collins. Hans The Moonstone från 1868 (på svenska Månstenen, bl.a. utgiven 1962) är fortfarande nästan läsbar. Sedan fanns Joseph Sheridan Le Fanu som skrev Uncle Silas (1864) och Wylder’s Hand (1864).

Det var Doyle som mer eller mindre fastställde normerna för hur en deckare skulle se ut. Israel Zangwill, son till en rysk jude, bröt nog lite mot normen genom att hans huvudpersoner inte var odelat sympatiska och definitivt inga övermänniskor. Hans politiska radikalism lyser igenom i Det stora Bowmysteriet och man kan inte låta bli att fundera över om han inte klev på vissa ömma tår i sin satiriska samhällsskildring.

Första långa ”låsta rummet”?

Zangwill skrev The Big Bow Mystery 1892. Det är en av de första ”låsta rummet-mysterierna” i ett längre format än Edgar Allan Poes novell Morden på Rue Morgue (The Murder in the Rue Morgue), och upplösningen är förbluffande. Zamgwill skrev historien snabbt – enligt uppgift på två veckor – och den var ett beställningsverk avsett för tidningen London Star. Att historien blev uppmärksammad går inte att ta fel på. Romanen filmades ett par gånger, bland annat 1946 med Peter Lorre och Sidney Greenstreet i huvudrollerna.

När jag kom hem visade det sig att jag hade boken stående i en av mina hyllor. Den hade aldrig öppnats.

Det var förstås en dumhet, men det finns ju ett ordspråk som heter Bättre sent än aldrig. Hatten av för Israel Zangwill.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22