Insnöad på Söderhavet: Han avslöjar paradisets baksida

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Artikel

Av KJELL E. GENBERG

Söderhavet är inte längre det paradis som det troligtvis aldrig varit. Den svenske thrillerförfattaren Anders Mathlein har ägnat sig mycket åt de lata latituderna på senare år, både som resejournalist och som författare av spännande böcker.

– Det finns mycket mellan vändkretsarna, säger han. Nu har jag en känsla av att Söderhavet blivit så mollstämt att man knappt ens kan piggas upp med en låt av Yngve Stoor. Vid sidan av de blå lagunerna, huladansöserna och palmerna hittar man högst verkliga problem. Ett sådan är eller kanske var – de franska kärnvapenproven vid Morutoaatollen i Stilla havet. Nu påstår visserligen fransmännen att de sprängt sin sista laddning där, men de har i alla fall låtit ett par hundra bomber detonera i området sedan 1966.

Om just sprängningarna och deras inverkan på natur och människor handlar Anders Mathleins senaste thriller. Boken heter ”Ön” och är aktuell igen eftersom den i höst kommer ut som pocket.

Det är en historia om en vinddriven svensk som dras in i en gerillarörelse som bekämpar atombomberna i paradiset. Här beskriver Mathlein ett inte fullt så paradisiskt Söderhav och ger en bakgrund till vad bombproven ställt till med i Polynesien.

Vad sker när pengarna sinar?

Nu handlar det kanske inte så mycket om miljöskador och läckande plutonium som om att de franska militärpengarna fullständigt har förändrat livet på öar som Tahiti. Och i dessa dagar frågar sig många öbor om de kommer att överleva det franska provstoppet ifall pengarna slutar att flöda.

Anders Matheins senare bok var en reseskildring från dessa trakter. Den hette ”Senare i Söderhavet” och kom ut 1994.

– Att skriva om problemen i Stilla havet är väl att krossa illusioner, säger Anders. Egentligen vill vi väl tro att lyckan är en plats som man kan resa till, att ett jordiskt paradis faktiskt existerar.

Grönare gräs på annat håll

Men gräset är alltid grönare på andra sidan havet. Ungdomarna på söderhavsöarna längtar till New York och Los Angeles och Sydney och andra storstäder som de har sett på video. Och till öarna kommer folk från New York och Los Angeles och Sydney och tycker sig finna paradiset…

Detta bevisar kanske den gamla sanningen att skönheten sitter i betraktarens öga, att vi ser det vi vill se.

– Och hur mycket handlar det inte om med vem vi upplever saker? Tillsammans med rätt person kan paradiset till exempel vara en blåsig pendeltågsperrong i höstrusket.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22