Ingrid Kampås: Började skriva kriminalromaner efter tjugo år inom sjukvården

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Artikel

Av Kerstin Carlsson

En av Sveriges nya kvinnlig deckarförfattare heter Ingrid Kampås. Hon är bosatt i byn Kjällsjö som ligger högst upp i Falkenbergs kommun på gränsen till Västergötland. När hon inte skriver sina kriminalromaner arbetar hon som sjuksköterska inom hemsjukvården i Marks kommun.

På Bokförlaget Prisma utkom Ingrid med sin debutroman Hjärta av is 2002. I fjol vår dök hennes andra roman, Skuggor av hat upp på bokhandelsdiskarna. I år heter boken Människans varg.

Det var efter att Ingrid Kampås arbetat som sjuksköterska i tjugo år som hon plötsligt började skriva böcker. Man kan undra varför.

– Jag hade lusten. Det tog tid innan jag fattade att det krävdes mer än lust. Jag måste fyllas med något innan det kunde komma ut något. Den insikten tog också tid. Sen fann jag att jag måste skriva en miljon ord innan jag nådde första pinnhålet.

Slumpen valde genren

Att hon blev författare inom deckargenren kom sig mest av en slump. Men hon gillar det eftersom hon inom denna genres många variationer får möjlighet att skildra människoöden, utveckla sina tankar om det filosofiska begreppet varandet, leta efter sånt som kan förklara hur vi människor blir de vi blir och vad vi kan göra mot varandra.

– Vill man vara författare räcker inte verkligheten till. Man måste också vilja ta fram det som kunde ha varit verklighet. Därefter arbetar man med språket – detta slitna gamla lapptäcke – och repar upp det och sätter tillbaka bitarna i nya mönster. Allt för att få något sagt.

Möblerar sina miljöer

Ingrid Kampås känner sina miljöer. Det är i dem hon möblerar om och för in helt nya människor och händelser. När hon inte skriver eller är på jobbet ägnar Ingrid gärna tiden åt att läsa böcker i ämnena vetenskap, historia och filosofi.

Bland de skönlitterära favoritförfattarna finns Frans G. Bengtsson, Kurt Vonnegut, Arto Pasilinna och Tom Sharpe.

Ingrid Kampås skriver också noveller som bland annat publiceras i veckopressen och i fackförbundstidningen Skogsindustriarbetaren.

Bibliografi:

Hjärta av is, 2002

Skuggor av hat, 2003

Människans varg, 2004  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22