Ian Rankin: John Rebus är nye gullgossen i England

Dec 29th, 2008 | By | Category: 1999-1, Artikel

AV BIRGITTA HÄRNER

Svenska deckarläsare har fått en ny författare och en ny polishjälte att hålla ögonen på. Polismannen heter John Rebus och den som skriver om honom är skotten Ian Rankin.
Rankin föddes i Cardenden i området Fife, som ligger i Skottland år 1960. Där gick han i grundskolan och fortsatte sedan universitetsstudier i Edinburgh. Som den blivande författare han var läste han givetvis litteraturkunskap, och han specialiserade sig på amerikansk litteratur. Han fortsatte att läsa in allt som fanns om ”den moderna skotska romanen”, samtidigt som han själv började skriva poesi och noveller.
– En historia tappade jag helt kontrollen över, har han sagt. Den blev så småningom min första roman The Flood.
Sedan gick det bara uppåt. Han gifte sig 1986 och flyttade till London, där han först arbetade som sekreterare på National Folktale Centre och därefter som journalist (och sedermera redaktör) på den månatliga musiktidningen hi-fi Review. Men han kände att han inte orkade fortsätta på det viset, så 1990 rymde han fältet och flyttade ut på franska landsbygden tillsammans med hustrun och de två sönerna.
Trots att han hamnade i en pastoral idyll fortsatte han att skriva mycket mörka romaner. De uppmärksammades och han utsågs till Hawthornden Fellow 1988. Sedan fick Rankin Chandler-Fullbright-priset 1992 och CWA Short Story Dagger (novellpris) 1994 (- eller var det 1995, säger han eftertänksamt). Samma novell hörde till slutgallringen för Anthony award 1995.
Men efter sex år i Frankrike – och med flera romaner om kommissarie Rebus skrivna – återvände han till sin huvudpersons jaktmarker i Edinburgh. Det var sedan han kom hem igen som han skrev Black and Blue som kom att heta Svarta sinnen på svenska, sedan Mattias Boströms förlag i Lund gav ut den 1998 i översättning av Eva Mazetti-Nissen.

Äkta mördare huvudperson

Den handlar delvis om Bibel-John, en verklig skotsk mördare på 1960-talet, som dyker upp i en ny utredning sedan polisen börjat DNA-testa en mördare med liknande modus operandi.
– Bekymret i boken är att Bibel-John lever i högönsklig välmåga medan DNA kommer från en man som begick självmord 1980…
Tidigare skrev Rankin romaner om en man vid namn Jack Harvey, och förläggaren är intresserad av en fortsättning också om denna gestalt.
– Men jag har inga direkta planer att skriva om honom nu, säger Ian Rankin. Jag tänker koncentrera mig på Rebus, men det betyder inte att Jack hamnat på obduktionsbordet.

Pjäser, romaner, TV, noveller

Vid det här laget har Rankin hunnit göra debut som radioförfattare. Häromåret skrev han sin första radiopjäs, en svart komedi och whodunnit-historia som utspelar sig i 1970-talets Edinburgh. BBC-producenterna lär ha bli vit så förtjusta att de vill ha ytterligare tre pjäser med samma huvudperson, en man vid namn Cullender.
Pjäser och romaner … men det innebär inte att Ian Rankin slutat skriva noveller. Ellery Queen’s Mystery Magazine har redan publicerat flera stycken.
Fast Rebus är den som mest uppehåller hans tankar. Inte minst sedan skotska televisionen skaffat optionsrätt till en historia om honom.
– Jag skulle tro att det blir Hide & Seek, fast det är inte säkert eftersom den historien kan ge oss en stämning för förtal på halsen. Hur som helst har TV anställt ett par manusförfattare som skall åstadkomma ett tvåtimmars pilotavsnitt.

Parfymfabrikant hann före

Det är tänkbart att filmen så småningom hamnar i svensk TV också, när producenterna där tröttnat lika mycket på Wallander som många andra.
Black and Blue (Svarta sinnen) hade egentligen arbetsnamnet Obsession, fast där åkte Rankin dit på att en parfymfabrikant hann före.
– I den boken gräver jag mig ner i min hjälte John Rebus svarta själ. Hans supande börjar bli ett stort bekymmer samtidigt som han måste bli besatt av det fall han är engagerad i. Jag vet att poliser ofta råkar ut för sådant när de försöker lösa sina fall och att gamla ouppklarade mordgåtor är de allra värsta. Därför valde jag Skottlands mest berömda olösta fall med en gestalt som rört den skotska folksjälen: Bibel-John. Jag hittade på en seriemördare i 20-årsåldern, lät pressen döpa honom till John Bible. Han är en djävul som tycks härma sin ”andlige fader” Bibel-John som mördade tre kvinnor – kanske fler – och sedan gick upp i rök 1969.
Johnny Bible mördar vitt och brett i Skottland på 90-talet, jagad av en massiv polisstyrka samtidigt som myndigheterna i förtvivlan griper efter alla halmstrån som finns. De anställer till och med ett medium – precis som Glasgowpolisen gjorde i Bibel-Johnfallet.

Symbol för ruttnande drömmar

John Rebus har sina egna bekymmer. Han har förpassats till Craigmillar polisstation (som går under öknamnet Fort Apache) för att hjälpa till där. Samtidigt jagas han av TV-reportrar som undersöker om han trotsat rättvisan. Av personliga skäl blir han nu besatt av det nya seriemördarfallet. Han ser det som en symbol för hur 60-talets drömmar förruttnade och retar sig på att polisens metoder inte räcker till. Han ser likheter med sig själv i Bibel-John.
Men så blir han satt på ett fall där en oljearbetare hittas död och utredningen för honom till Aberdeen, Shetlandsöarna och miltals ut till en oljeplattform i Nordsjön. Riggen är omringad av protesterande miljöaktivister och visar sig ha egna mörka hemligheter.
När Rebus närmar sig oljearbetarens mördare finner han att han också dragits djupare in Johnny Bibles farliga värld.
– Det jag ville åt i historien om Bibel-John var den mytologi som skapats. För en hel generation blev han motsvarigheten till sotaren som man skrämmer ungar med (”Bäst du aktar dig, annars kommer Bibel-John och tar dig”). Men när jag gjorde min research började jag alltmer fundera över individen bakom myten. Hur skulle Bibel-John vara nu? Ett sätt att ta reda på det var att leda in honom i boken, ge honom en egen röst.
Rankin hade just skrivit första utkastet till Black and Blue i februari 1996 när han fick veta att polisen grävt upp någon som skulle kunna vara Bibel-John själv. De trodde att en DNA-analys till sist skulle kunna avslöja mördarens identitet. Rankin blev mycket lättad när det vi sade sig att kvarlevorna inte var efter seriemördaren.
Det berodde inte enbart på att han inte ville ändra i sin roman utan mest på att myten kunde få leva vidare. Bibel-John är mer än kött och blod i Skottland numera – han är en arketyp som tillhör alla mörkrädda.

Ung och dum författare

Rankin säger att han var ung och dum när han hittade på John Rebus.
– Jag visste knappt att kriminalgenren existerade längre. Allt jag kände till om utredningsarbete kom från filmer, TV och amerikanska romaner. Det är därför min polis fick ett så korkat namn.
1985 hade han skrivit två romaner – en surrealistisk komedi som utspelade sig på ett hotell i höglandet (aldrig utgiven) och den vanliga romanen om en ung man väg till bildning. Den höll på att bli utgiven av en kompis från studentåren. Sedan blev det en gotisk roman, med handlingen placerad i Skottland. Själv säger han att det är den sorts bok han själv gärna läser – Robert Louis Stevenson när han var som svartast, Confessions av James Hogg och liknande.
Han läste också thrillers av den respekterade författaren McIllvaney och ansåg att han kunde göra ett försök med ”kilt noir”.
Det blev Knots & Crosses och hjälten hette John Rebus.
– Att han fick namnet John berodde på att de första deckare jag verkligen läste var Ernest Tidymans motbjudande romaner om Shaft. Och Rebus för att jag gillade de där tävlingarna i tidningen Sunday Post.
Sedan har det rullat på. Nu är Rankin en av de mest uppburna unga deckarförfattarna i Storbritannien, på väg att erövra världen.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22