I spårhundens spår

Feb 2nd, 2008 | By | Category: 2002-4, Artikel

Till vänster “dör” Sherlock Holmes, men han återkommer ständigt och holmesianerna håller hans gryta kokande både här hemma hos oss och runtom i världen. Många har inspirerats av Holmes, parodierat, pastischerat och kopierat honom. Förra året kom Sven Sörmarks Sherlock Holmes i Stockholm (CDM-biblioteket) Ahrvid Engholm har läst August Derleths variant.

Av EHRVID ENGHOLM

Det var en gång en ung man som älskade Sherlock Holmes. August Derleth (1909-71) var 19 år och studerade vid Wisconsins universitet. Sina böcker om Den Store Spårhunden hade han läst fram- och baklänges, och han skrev till Sir Arthur Conan Doyle för att fråga om det skulle komma något mer om Holmes, Conan Doyle skrev ett vänligt svar där han dock inte lovade något bestämt. Den unge August – ett passande namn för en författare – bestämde sig då för att skriva egna Sherlock Holmes-berättelser. Hösten 1928 skrev han i sin kalender “Regarding Sherlock Holmes” invid ett givet datum, och när den dagen inföll började han skriva sina detektivnoveller.Han kunde förstås inte använda namnet “Sherlock Holmes”, men hittade på Solar Pons – det låter ju nästan som förebilden! Derleths Watson blev dr Lyndon Parker, och hans Baker Street fick bli Praed Street. Allt utspelas i London och England (även om Derleth var amerikan), och Pons och Parker delar en lägenhet uthyrd av en mrs Johnson. Istället för Lestrade får vi en Jamison vid Scotland Yard, och vid tillfällen nyttjar Pons till och med ett gäng ungar, som “Praed Street Irregulars”!

Det är så mycket, Sherlock Holmes det kan bli, men Derleth har aldrig försökt förneka eller dölja inspirationskällan. Solar Pons är hans hyllning till världslitteraturens med all sannolikhet mest inspirerande privatdetektiv.

Till den unge författarens förvåning fick han sin allra första Solar Pons-novell. The Adventure of the Black Narcissus, såld till Dragnet Magazine. Han fortsatte att skriva och sälja nya noveller om Solar Pons. Det sägs att han under en gudomligt inspirerad dag fick ur sig inte mindre än tre noveller. Två av dessa noveller, The Norcross Riddle och The Three Red Dwarfs, finns tillsammans med den ursprungliga Black Narcissus-novellen bland det dussin noveller som samlats i The Adventures of Solar Pons (min upplaga från Futura Publications, 1976). Säkert var inkomsterna välkomna under den unge författarens studietid.

För en gammal Sherlock Holmes-vän är bekantskapen med Solar Pons på alla sätt stimulerande och njutbar. August Derleth emulerar den holmesianska miljön och doyleska stilen mycket väl, även om det finns några små skillnader. Miljön är litet tunnare skildrad, vilket inte är att förvåna då författaren satt i USA och skrev om London. Pons är inte fullt lika excentrisk – han spelar inte fiol eller injicerar kokain (i alla fall inte i de noveller jag läst). Men annars är det Holmes upp i dagen.

I The Adventure of the Black Narcissu kommer en ung man, som är efterlyst av polisen, till Solar Pons och ber honom fria honom från misstanke om ett mord. Intrigen är kanske inte helt vattentät; Pons gräver fram en mördare från offrets bakgrund, som inte helt etableras i novellens tidigare partier. Skall man ge någon liten kritik kan man påpeka att Derleth inte är fullt lika skicklig i intrigerandet som Conan Doyle.

Ett annat exempel är The Adventure of the Lost Holiday, där ett viktigt regeringsdokument stjäls. Pons återskaffar brevet i ett manér som påminner om Edgar Allan Poes klassiska bragd för dennes urdetektiv Dupin (som i sin tur inspirerade Holmes – ett från Derleths sida säkert inte oavsiktlig tråddragande Dupin-Holmes-Pons), men detaljerna kring brevets återskaffande förblir aningen oklara.

I samma novell dyker också Pons ärkefiende upp, hans Moriaty, i form av den tyske spionen baron Kroll. Skuggan av andra världskriget drar närmare, och det är naturligt för Derleth att göra fienden till tysk.

Novellerna om Solar Pons utspelar sig aningen senare än i Holmes värld, som var årtiondena omkring förrförra sekelskiftet. Pons agerar från sent 1920-tal och ett och ett halvt decennium framåt. Copyrightåret för den sista novellen i den av mig med nöje lästa Pons-samlingen är 1944. Icke desto mindre låter Derleth hästdroskor uppträda på Londons gator under sent 1920-tal, vilket redan på denna tid måste ha varit något ovanligt. Det finns flera referenser till en tung London-dimma.

Men novellerna är på alla sätt njutbara. Pons utbrister gärna i det klassiska “The game is afoot!” och rent av i “Elementary, my dear dr Parker!” (Holmes sade aldrig “Elementary, my dear dr Watson!”). Derleth låter Pons också få sin egen tysta hund: ” – Men det var ju inget anmärkningsvärt med rummet! – Det var det som var det anmärkningsvärda.”
En del intriger är bättre än andra. I The Adventure of the Late Mr Feversham får vi en variant på Det låsta rummet, eller snarare Det låsta huset. Idén är från början Conan Doyles. Sedan Watson (på sitt vanliga irriterande sätt, för man får aldrig läsa de berättelserna!) refererar fallet med mannen som gick in i ett hus och bara försvann, har många deckarförfattare försökt luska ut hur det kunnat gå till. Ellery Queen och andra har presenterat sina lösningar, och August Derleth har sin icke oävna variant i novellen om Mr Feversham. Efter sin goda start som ung författare fortsatteAugust Derleth att visa framfötterna. Han blev vän med HP Lovecraft, och fortsatte skriva deckare, science fiction och skräck i dåtidens pulpmagasin. Han skrev till exempel nya Cthulhu-berättelser (inspirerade av Lovecraft), en Lovecraft-biografi och var medgrundare till förlaget Arkham House som vårdade Lovecrafts arv (exempelvis genom att utge valda brev ur Lovecrafts voluminösa korrespondens).

Han redigerade antologier inom skräck och sf från 40-talet och framåt och betraktas som en banbrytande antologiredaktör, med en stor och viktig antologiproduktion. August Derleth efterlämnar ett värdigt arv som författare, redaktör och skapare av Solar Pons – den detektiv som följde Spårhunden i spåren!  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22