I mördarens fotspår

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-2, Artikel

PÅ JAKT EFTER MARIA LANGS FÖRBRYTARE I IDYLLEN NORA

Den lilla bergslagsstaden Nora har hittat en ny nisch för att locka turister. Sedan några år tillbaka arrangeras turistvandringar bland de vackra gamla trähusen i spåren av de gestalter som skapades av Dagmar Lange alias deckarförfattarinnan Maria Lang.

I år sker Maria Langs Mordvandring måndagar och lördagar klockan 18.30. Turen utgår från torgbrunnen på Nora torg.

Dessutom kan turistande deckarvännen se pjäsen Svart sommar i Skoga, baserad på deckaren Svart sommar. Speldagarna år 2000 är 3 och 26 juni, 1 och 29 juli samt 3 och 19 augusti. Då visas pjäsen två gånger per kväll – 18.30 samt 20.30. Biljetter kan man boka hos turistbyrån.

Maria Lang/Dagmar Lange (1914-1991) bodde i Nora, som hon i böckerna om Christer Wijk kallade Skoga och hade maskerat mycket lätt i romanerna.

Sexuella motiv

Hermes första bok med Skoga som spelplats hette Inte flera mord och kom 1951.

Då hade hon redan kommit med Mördaren ljuger inte ensam, som gick av trycket 1949.

I den fanns många av de motiv som återkom i hennes tidiga böcker – ett mordmotiv med sexuella övertoner, naturromantik och skicklig pusselintrig.

Det dröjde inte innan “Årets Lang” blev en säker framgång hos de svenska bokhandlarna.

Dagmar Lange skrev 43 vuxenromaner samt ett par böcker för ungdom och hon såldes inte enbart i Sverige: Inte fler mord och Kung Liljekonvalje av dungen har översatts till sju språk.

Skiftande kvalitet

Det måste erkännas att hennes senare böcker blev av skiftande kvalitet. Hon slutade väl inte intressera sig helt för intrigen, men ägnade allt större intresse åt exempelvis äktenskapsproblem.

Den sista boken som kom ut 1990 – den blev också Langs sista roman – fick en profetisk titel: Se Skoga och sedan

Dagmar Lange har fått en för deckarförfattare ovanlig hyllning. Hon står bronsbyst i staden.

Lätt att följa böckernas ledtrådar

Hon var mycket noggrann med miljöskildringarna i sina romaner. Därför kan guiderna med lätthet peka ut var hon placerade sina lik och var de olika personerna i romanerna bodde.

I Nora är det hög status att bo i ett hus där Maria Lang mördat. Kommunfullmäktiges ordförande bor själv i Wijkska villan – det hus som var Christer Wijks barn­domshem.

Maria Langs alter ego Almi Graan bor i kvarteret Korpen och eftersom böckerna om Skoga innehåller detaljerade beskrivningar av gator och parker är det lätt att göra mordvandringen i den idylliska staden Nora, djupt inne i Bergslagens skogar.

Själv var Dagmar Lange filosofie doktor och rektor vid Nya Elementarskolan för flickor i Stockholm.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22