Hon ville gifta sig med Sherlock Holmes

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2010-1, Artikel

Veronica von SchenkVeronica von Schenk har nu bok nummer tre om profileraren Althea Molin på gång. Och det är fortfarande människan bakom brottet som intresserar henne och orsaken till att hon valde en profilerare som huvudperson.

– Bakom varje mord finns en människa!

Deckare har roat henne sedan hon var barn. Hon läste alla Kitty- och Ture Sventonböcker och vill gifta sig med Sherlock Holmes.

Hon ville förstås skriva deckare själv, men hade dåligt självförtroende och dålig självdisciplin. Tiden fick hon dock när hon var mammaledig med barn nr två och nu finns böckerna här.

Sherlock Holmes kan ju sägas vara den första profileraren, men hon utbildade sig inte till sådan, utan blev journalist. Intresset för profilering fanns där och det blev självstudier i profilering och psykopatologi.

Sedan 1995 finns gärningsmannagruppen på rikskriminalen, men där talar man inte om profilering utan om ärendeanalys.

Nu finns profilerare i många deckare i böcker, film och tv. I filmen När lammen tystnar blev verksamheten först känd för den bredare publiken. FBI i USA startade 1972 Behavior Science Unit, varifrån filmens agent kommer.

Veronicas egen favorit bland olika böcker och serier är Criminal Minds, för där ges en ganska rättvis bild av verksamheten. För detta är ingen exakt vetenskap, även om det kan finnas en övertro på vad som kan åstadkommas. Det är ett verktyg, bland andra, för att hjälpa polisens utredare att fokusera på en människotyp.

– Det finns minst fem olika metoder som är etablerade, och om profileraren är polis eller psykolog gör också att man arbetar på olika sätt, säger Veronica von Schenk.

Hon konkluderar att det är ett bra verktyg, inget magiskt.

I litteraturen är förstås Sherlock Holmes både den förste och den bäste…

LEIF-RUNE STRANDELL

I DAST förra året fanns en intervju med Veronica: http://www.dast.nu/artikel/det-var-inget-val-jag-maste-skriva-deckare

Och här är hennes huvudpersons webbplats: http://altheasprofil.se/

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22