Hon vet allt om vår Kitty

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-2, Artikel

AV ROLF NILSÉN

I Sverige heter hon Kitty. Men i USA är det Nancy Drew som hon lystrar till; denna alerta, rätt bortskämda, nästan alltför perfekta unga dam som har förekommit i hela 131 böcker som har översatts till svenska och utgivits av B. Wahlströms förlag.

I mars kom den senaste Kitty-boken. Den heter Kitty och falskmyntarligan. Den första gav B. Wahlströms förlag ut 1952 och den hette Kitty som detektiv Klockmysteriet.

Men Kitty är betydligt äldre än så. Faktum är att hon har existerat som ständigt problemlösande ung hjältinna ända sedan 1930. Och i USA har det rasslat fram över 300 böcker om henne, allt sedan dess.

En som vet allt det som rimligtvis är värt att veta om Nancy Drew/Kitty är Carolyn Stewart Dyer, professor vid Iowa School of Journalism and Mass Communication, som besökte Bokmässan i Göteborg nyligen och där höll i seminarier om Kitty samt även förekom som gästföreläsare hos universitetet.

– Jag skulle nog inte vilja ha henne som min vän, skrockar den påtagligt skojfriska journalistikprofessorn glatt när jag frågar henne vad hon egentligen anser om Kitty/Nancy Drew.

– Hon är alltför perfekt, ständigt lika välkammad och, bevare mig väl, rätt så beskäftig också. Själv identifierar jag mig betydligt hellre med någon mera rebellisk flicka. Som Pippi Långstrump, exempelvis.Carolyn Stewart Dyer är dock den världsledande auktoriteten på Kitty/Nancy Drew och har bedrivit forskning i ämnet som resulterat i boken Rediscovering Nancy Drew (1995) samt administrerar nu den kommande Nancy Drew In the Newspapers, där det ska utredas hur referenser till den aktiva fiktiva flickan används vid nyhetsrapportering i amerikanska medier. Under förberedelse är även en bok som ska innehålla berättelser där olika läsare ska skildra sina egna upplevelser av Kitty/Nancy Drew.

En idé- stab av skrivare

Allt detta kring en ständigt 18-årig tonåring hemmahörande i den amerikanska mellanvästern, som funderades fram av en viss Edward Stratemeyer vilken i början av seklet stod för den verksamhet i USA som innebar att evighetsserier av böcker för yngre läsare piskades fram. Det vill säga: Stratemeyer stod för idéerna och sedan var det en stab av skrivare som hamrade fram själva texterna. 1927 kom Stratemeyer på den första boken om Bröderna Hardy, vilken blev en megasuccé bland grabbarna och som existerar fortfarande.

Något liknande borde kunna åstadkommas för flickorna, resonerade födgeniet Stratemeyer och kläckte idén med Nancy Drew. Varefter han tog kontakt med den unga journalisten Mildred Wirt Benson och undrade om inte hon kunde hjälpa honom att skriva själva böckerna.

Visst kunde hon!

Det kunde hon. Hon skrev 22 av de första 25 böckerna. På ett enda år hann hon knattra fram hela 13 böcker!

– Mildred Wirt Benson lever fortfarande. Hon är 94 år och är en aktiv yrkeskvinna, som tills för alldeles nyligen regelbundet spelade golf och flög sitt eget flygplan, berättar Caroline Stewart Dyer.

– Hon ville skapa en motvikt mot dåtidens typiska flickbokshjältinna och gjorde Kitty orädd, handlingskraftig och intelligent.

Under alla år har böckerna om Nancy Drew/Kitty varit rätt statiska, men under 80-talet började den ihärdiga unga hjältinnan långsamt förändras för att nu befinna sig i relativ takt med tiden.

Böckerna har alltid skrivits under pseudonymen Carolyn Keene. Först var det enbart Mildred Wirt Benson som dolde sig under den. Nu är det en hel stab med skribenter som använder sig av den.

Caroline Stewart Dyer tror för sin del absolut att Nancy Drew/Kitty kommer att vara i omlopp länge än och att böckerna kan fungera som impulser till ett utökat läsande, för dem som slukar dem i relativt späd ålder.

– Själv tycker jag mycket om de böcker som Sue Grafton och Sara Paretsky skriver. Också, tillägger Caroline Stewart Dyer och ser alldeles lagom finurlig ut.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22