Hon har placerat Åtvidaberg på den svenska deckarkartan

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Artikel

Av Leif-Rune Strandell

Runt om i Sverige finns folk som skriver. Inga-Britta Jungeström i Åtvidaberg (bilden) arbetade på en informationsavdelning och var politiskt aktiv, bl.a. vice ordförande i kultur och fritidsnämnden.

Innan hon hade börjat arbeta som informatör trodde hon att alla människor kunde skriva. Det kan de inte, vet hon nu.

Men det fanns och finns en hel del skrivintresserade människor i Åtvidaberg, och de träffades och diskuterade och hjälpte och uppmuntrade varandra. Det började för tio år sedan.

De presenterar sig själva som ”Ordbrukarna i Åtvidaberg” (www.mertidkb.nu/ordbrukarna) och är nu åtta aktiva. De har tillsammans gett ut tre antologier, och 2006 fick de det lokala Vänsterpartiets kulturstipendium. (Nej, Inga-Britta är folkpartist.)

Inga-Britta var flitig där och försökte med Bonniers när hon fått en roman klar. Refuserad, men då är det att starta förlag själv, Jungeströms.

– Vi förlorar inga pengar, är hon nöjd med, och förlaget har gett ut inte bara hennes egna. Nu finns 13 böcker på försäljningslistan, varav fyra nyutkomna.

Hennes kamrater i Ordbrukarna får fungera som lektörer.

– När min första bok kom ut såldes 200 ex första dagen, berättar hon. Det är förstås i Åtvidaberg med omgivningar som folk vill köpa för lokalfärgen är stark.

Men hennes andra deckare, nyutkommen, har sålts ända till Piteå, så alldeles okänd utanför kommunen är hon inte.

Nu håller hon på med en större roman (utan direkt mord). Efter fem år med det egna förlaget satsar hon nu mer ambitiöst på skrivandet så kanske det blir att pröva på ett större förlag när manuset är klart.

Förlagets böcker säljs genom bokhandeln men också direkt: www.jungestroms.se

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22