Holmér och koftan

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Av Leif-Rune Strandell

Hans Holmér avled i höstas (som vi redan berättat). Han kommer att ha en stor plats i historien om mordet på Olof Palme, men han får i alla fall mer än en fotnot i deckarlitteraturhistorien.

Det gick inte lång tid mellan Holmérs massmediala kändisskap som Palme-utredningens ledare, hans avpollettering och hans debut som deckarförfattare. I den senare egenskapen inbjöds han till ett möte med Sällskapet deckarvännerna. Han skulle berätta om sin debutbok, Loppan, namnet också på huvudpersonen som kom tillbaka i följande böcker.

Det var klart att han kunde polismiljön och rutinerna. Men någon framstående föreläsare visade han sig inte vara. Det blev inte särskilt personligt, en kort presentation av boken. Allt var över på en kvart. Inte ett ord om Palme.

Och det kunde man ju inte vänta. Men han hade i TV blivit damernas favorit med sina koftor. Och lyckligtvis hade han kofta även på detta möte.

Efter några trevande frågor av det vanliga slag man ställer till författare var det en modig person som vågade komma med en fråga om Palme-mordet.

Nej, han svarade inte på sådant. Del var klart, kraftfullt och bestämt besked, framfört neutralt, alls inte ovänligt. Men fler frågor i känsliga ämnen blev det inte.

Detta var ju inte en grupp nyhetshungriga journalister på storviltsjakt utan nyfikna läsare. Och klarade han av nyhetsfolket så visst klarade han med lätthet, och vänlighet, av deckarläsarnas frågor.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22