Högt tempo och kvalitet på London Mysteries Workshop

Jun 7th, 2010 | By | Category: 2010-2, Artikel

The VictoriaI slutet av mars arrangerade aLF bokförlag en deckarkurs i London. Själv hade jag turen och lyckan att vinna min kurs i en tävling som gick ut på att skriva en recension på Stefan Tegefalks Vredens tid. Jag och sju andra förväntansfulla kursdeltagare samlades i den vackra och trevliga puben Victorias bibliotek nära Paddington Station.

Hans-Olov ÖbergVi grillades svettiga och fick skriva våra händer och hjärnor skrynkliga under ledning av den deckarvise läraren, författaren och förläggaren Hans-Olof Öberg från Kalla Kulor förlag (se bilden). Vi fick skriva jakt- och actionscener. Vi fick träna på gestaltningar, liknelser och miljöbeskrivningar etc. Vi fick till och med skriva var sin smaskig erotisk berättelse.

De flesta av kursdeltagarna hade skrivit en hel del tidigare och hade en eller flera böcker antingen på gång eller t o m redan utgivna. Kvalitén på det som skrevs var fantastiskt hög, lika högt som vårat tempo. Frampå kvällarna kände vi oss ganska urlakade, men då återstod alltid en hemläxa att skriva till nästa dag. Det vi skrivit läste vi högt inför varandra, och alla fick bli allas kritiker. Det var en ren njutning att höra alla dessa berättelser.

Man ska komma ihåg att många av våra stora deckarförfattare idag har börjat på detta sätt, med en skrivarkurs någonstans. T ex Åsa Larsson, som för övrigt gick på samma kurs som vår lärare. Jag kan varmt rekommendera var och en som har den allra minsta lilla skrivklåda att hoppa på en sådan här kurs. Mycket givande och lärorikt, men framförallt makalöst roligt och trevligt.

Nästan en hel dag ägnades åt att dissekera Jo Nesbøs Smärtans hus nästan ner till varje enskild bokstav. Efter den lektionen läser jag nu deckare på ett annat sätt och har en större respekt även för de författare vars böcker jag egentligen inte tycker om.

Om jag ska skriva något själv nu. Jag har i alla fall inte tappat lusten för det. Men det är svårt att lära gamla….. Den som lever får….. Vem vet vad framtiden har i….. Här skulle flosklerna kunna hagla. Men om ni ser att att debutanten Nisse Scherman ger ut…. Kom ihåg var ni läste det först!

NISSE SCHERMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22