Hemskheterna utspelas här…

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Artikel

Rysarmästerverket ”The shining” utspelar sig på ett hotell i Colorado, där Stephen King en gång bodde med sin fru. I ”Pestens tid” tar historien avstamp i Texas. Det är också några av de få gånger världens populäraste författare lämnar sin egen hembygd. Här är kartan över skräckens boningar i Maine.

1. JURTJYRKOGÅRDEN

Ludlow finns – men är bara en dalgång med fyrafem hus och en trött ko. Enligt King ska den gudsförgätna hålan, dit familjen Creed flyttar med katten Church och sonen Cage, ligga söder om Bangor, på östra sidan om floden Penobscot. Man kan se Winterport och Hampden på andra sidan och det är ”åtta miles tät skog till Orrington”. Det är någonstans inne bland snåren som traktens barn begraver sina djur och Mr Creed sedermera skall föra sin älskade son som blivit överkörd av en lastbil. Och bara några dagar senare kommer lille Cage tillbaka…

2 MRS TODDS GENVÄG

Mytomspunnen vägsträcka, där hiskeliga djur dunsar mot kofångarna samtidigt som föraren blir yngre och yngre. Finns naturligtvis inte på någon känd karta, men ska enligt King börja i Castle Rock och leda via Mechanic Falls till Bangor. Mrs Todd är besatt av att hitta den ultimata genvägen. Hon lyckas i slutet av novellen pressa ner avståndet från 256,1 till 58 kilometer. Trots att det fågelvägen är minst 127 kilometer.

3 CARRIE

Den lilla flickan som kunde nytta prylar med psykisk kraft var Kings första ”hjälte” och räddades ur papperskorgen av frugan Tabitha anno 1974. Carries hemstad heter Chamberlain, som i verkligheten är namnet på en håla i östra Maine, långt ifrån den plats där romanen utspelar sig. När Carrie skickar eld och fasa över sina plågoandar kommer brandbilar från Aubum och Lewiston, som ligger bara några kilometer från ett visst Lisbon Falls. Där bodde King som ung och han har en gång sagt att han modellerade Carries hemska mor efter en kvinna i Lishons tvätteri, där han själv jobbade. I hans skola fanns en mobbad flicka som bar samma kläder varje dag och hängde sig som vuxen. Hon fick skänka vissa drag till Carrie. Apropå trivial kunskap, förresten: Carrie fyller år den 21 september – samma dag som King själv.

4 SALEMS LOT – STADEN SOM FÖRSVANN

Ligger tre mil norr om Portland och öster om Cumberland ”i ett ödsligt hörn av delstaten”. Det är dit författaren Ben Mears kommer i september 1975 för att hamna i klorna på den vidrige vampyren Barlow. Det mera kända Salem – dit Henry Miller förlade sin pjäs ”Häxjakten” – ligger mycket längre söderut, strax norr om Edgar Allan Poes hemstad Boston.

5 VARUHUSET I DIMMAN

King brukade själv åka och handla i snabbköpet, som blir hemsökt av förhistoriska fåglar och ”spindlar stora som hundar” i novellsamlingen ”Den förskräckliga apan”. Familjen King bodde själva vid Long Lake i Bridgton sommaren 1976. En dag bröt en våldsam storm ut och familjen fick söka skydd i husets källare. När man nästa morgon for för att handla i varuhuset ute vid väg 302, kom plötsligt historien flygande, precis när King skulle plocka korvbröd från en hylla.

6 DET

Den uråldriga ondskan som lurar i avloppstunnlarna under staden Derry är svår att spåra. King beskriver den som en ordinär småstad, belägen 26 miles från Bangor flygplats. I novellen ”Mrs Todds genväg” skymlar den förbi i en passus och ska då ligga drygt sex kilometer från Etna, nära Newport. Det är i Derry som ungdomsgänget Förlorarna för en 1116 sidor lång kamp mot ett underjordiskt spindelmonster som kan manifestera sig som varulv, zombie och ondsint clown.

7 DEAD ZONE

Historien om John Smith, som vaknar upp efter fem års medvetslöshet och plötsligt kan förutsäga framtiden, utspelar sig i King favoritstad Castle Rock.

Det hjälper inte att det går att nysta fram geografiska ledtrådar i bland annat ”Cujo”, ”Köplust” och ”Lida”. Castle Rocks läge flyttar sig en smula mellan varje bok. Där staden borde befinna sig, enligt ”Dead zone” (vid riksväg 11, ungefär 30 miles sydväst om Bangor) ligger bara små samhällen som Jackson och Freedom. Granskogen är tät och flera vägskyltar har rasat i diket. Av någon mördare i regnrock eller rabiessmittad hund syns inte ett spår.

8 STAND BY ME

Det vimlar av rostiga gamla järnvägsbroar söder om Bangor. En av de mäktigaste ligger i strax utanför East Holden. Kanske var det den som inspirerade till den berömda scenen, när ett spöktåg jagar de fyra pojkarna över en ravin.

9 NYCKELN TILL FRIHET

Den stackars livstidsfången Andy Dufresne sitter i sin mörka cell och drömmer om en mystisk, svart sten. gömd i en stenmur i Buxton. Filmen är nominerad till sju Oscar och hade svensk premiär i våras.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22