Hemmets noveller

Feb 15th, 2008 | By | Category: 2002-1, Artikel

Vi brukar här i DAST berätta om nya och gamla tidskrifter, både svenska och utländska, som är av intresse, främst därför att de innehåller berättelser av skilda slag. I nummer 4/2000 berättade vi således om All Världens Berättare, den lysande kulturtidskriften, som kom ut på 1940- och 1950-talen och som än i dag är mycket läsvärd. Men det var ingalunda vårt lands första novelltidskrift.

Det kanske inte heller Hemmets Noveller var, som kom ut med sitt första nummer 1907, men den är också intressant.

Första årgången innehöll till exempel två noveller av deckarförfattaren Palle Rosenkrantz, som vi berättade om i DAST 2/2001 samt inte mindre än tre Poul Beckberättelser av kriminalförfattaren M(atthias) Mc(Donnell) Bodkin.

Vidare fanns där en detektivhistoria av Thomas Byrnes, kriminalmelodramer av Hjalmar Wernberg, en kriminalnovell av Fritz Werner och mycket mera.

Men Hemmets Noveller är intressant även för sina illustrationer. Tidskriften var rikligt illustrerad. Redan i första numret medverkade David Ljungdahl, som senare skulle göra en rad utsökta omslag till B. Wahlströms flick- och ungdomsböcker. En annan flitig tecknare, som redan då var i elden, var Gunnar Widholm, också han en legendarisk illustratör i den högre skolan av ungdoms- och äventyrsböcker.

Om Bodkin (1850-1933) läser vi i Johan Wopenkas Stora mordboken (BJW-Förlaget 1991) att han gick i Conan Doyles fotspår och debuterade 1894.

“Sitt genombrott fick han med hjälp av problemlösaren Poul Beck, en ovanligt vanlig person i en tid då de flesta detektiver var excentriska övermänniskor”, noterar Wopenka.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22