Harold Robbins: Han skrev om sex, pengar och makt och påstod att allt var sant

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

– Alla mina karaktärer är verkliga. De är skrivna som fiktion för att skyddade skyldiga!

Orden är från Harold Rabbins vars underhållande och välskrivna böcker ofta fick kritik för mustiga sexskildringar och förvecklingar på gränsen till skandal. Han avled, som DAST berättat på annan plats, i höstas.

På sätt och vis var han rena schemat till en av sina böcker. Robbins föddes mycket fattig under namnet Frank Kane. Sina första levnadsår tillbringade han på barnhem. Så hamnade han hos fosterföräldrar och fick namnet ändrat till Harold Rubin. Långt senare skulle hans amerikanske förläggare byta namn på honom igen – den här gången till Harold Robbins.

15 år gammal slutade han skolan och flyttade från fosterföräldrarna. Först försökte han försörja sig på ströjobb, bland annat som affärsbiträde. Då uppräckte han vilket sug det var efter konserver. Eftersom Robbins var en affärssinnad ung man såg han till att bli mellanhand i en stor speceriaffär. Det var lönande – redan innan han fyllt 20 var han dollarmiljonär.

Men 1939 var det klippt. Den amerikanska regeringen utfärdade prisstopp på socker, just den vara som han dyrt köpt ett par skeppslaster av. Konkursen var ett faktum. År 1940 finner vi honom som kontorist på filmbolaget Universal Pictures i New York. Det skulle ta honom sex år att jobba sig upp och bli en av de högsta cheferna i Hollywood.

Författare blev han av en slump. Bolaget övervägde att köpa in en historia som Robbins inte var värst imponerad av. Han slog vad med en kollega att han själv skulle kunna skriva en bättre. Vadet antogs och Robbins skrev Never Love a Stranger som inte bara blev en succéfilm med Steve McQueen i huvudrollen utan också en bestseller som bok. Det här gav blodad tand. Robbins lyckte det var skojigare att författa än att sitta på kontor och skriva under papper. 1952 hade han sin andra roman på diskarna, en historia om en grabb som blir prisboxare. Den herre A Stone for Danny Fischer.

Därefter följde ytterligare 20 romaner, de flesta lika framgångsrika.

– Jag berättar om verkligheten, sade han en gång. Allt jag skriver bygger på mina egna erfarenheter. De är breda. Jag har varit utfattig, jag har varit affärsman, miljonär och filmdirektör.

Harold Robbins kom att bli en av vår tids mest framgångsrika författare. Böckerna han skrev har sålt i 750 miljoner exemplar och översatts till 32 språk.

Den största succén var The Carpetbaggers (1961) som på svenska döptes till Lycksökaren. Det är egentligen en berättelse om olje-, flyg- och filmmogulen Howard Hughes, som i boken döpts till Jonas Cord och den innehåller allt som Rabbins brukade skriva om: sex, pengar, droger och framförallt makt. 1995 kom han med en uppföljare till Lycksökaren, där han låter den åldrande huvudpersonen förstå att det är den sanna kärleken som är viktigast i livet. För alla sina miljoner köpte han en stor egendom i Beverly Hills. Han ägde hus i Mexiko och Frankrike, hade dussintals bilar i garaget och brukade gå till sjöss i en 85-fots yacht.

1982 fick han en hjärnblödning och därefter led han av afasi – oförmåga att förstå och använda språket. Sjukdomen orsakas av skador i vissa delar av hjärnan. För en tid sedan blev han så illa däran att han togs in på ett sjukhus i Palm Springs, Kalifornien, där han avled.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22