Här finns samlad skräck och bovarnas överman

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Artikel

Ur polisens annaler

BIRGITTA HÄRNER

På Polhemsgatan 30 i Stockholm finns 700 kvadratmeter boveri samlat. Där, i rikspolisstyrelsens lokaler, finns nämligen Sveriges största polismuseum. Det innehåller brottshistoria och polishistoria, och man visar upp cirka 4000 olika föremål, både relativt fredliga som 1700-talets polisuniformer, fram till en naturtrogen rekonstruktion av Norrmalmstorgsdramat 1973.

Norrmalmstorgsdramat är museets verkliga dragplåster. I en stort upplagd utställning kan man följa hela historien timme för timme.

Det var den unge detektivöverkonstapeln Carl August Chronas intresse för polishistoria som gjorde att polismuseet kom till. 1906 hade han blivit chef för det nyinrättade signalementskontoret vid Myntgatan 4 i Stockholm. Dit fick han ofta in saker som använts vid olika brott. Det blev en ganska imponerande samling med tiden.

Ville ordna samling

Chrona kom då på att det inte vore dumt att göra en ordentlig samling, ordnad på musealt sätt. I utlandet fanns redan polismuséer, och särskilt imponerad hade Chrona blivit av kriminalmuseet i Wien, som kom till i samband med en polisutställning 1896.

1908 började han skapa opinion genom att skriva artiklar i Svensk Polistidning. Han menade att det var viktigt att man fick ett kriminalmuseum som innehöll föremål som kunde orientera om och klargöra invecklade brottsfall.

Han började ordna samlingarna och redan 1910 kunde han visa sina föremål för de första besökarna. I ”rånmördaravdelningen” visades bl.a. flera föremål från det uppmärksammade Anderska rånmordet samma år.

Till polishögkvarteret

Redan året efter flyttades museet tillsammans med detektiva avdelningen till det nybyggda polishögkvarteret på Kungsholmen.

I dag är museet indelat i en polishistorisk avdelning och olika basavdelningar som alla speglar olika slags brottslighet genom tiderna.

I den historiska avdelningen visas polisens uniformer genom tiderna – från 1700-talets ”paltar” och ”korvar” till de moderna polisuniformer som används i dag.

Där finns också en konstutställning, med tavlor signerade av världens ledande konstnärer. Om de varit äkta skulle samlingen vara värd miljoner – men allt är falskt och i många fall rena hötorgsmåleriet som fått guldkantade signaturer.

Brottsavdelningarna är rätt ”barnförbjudna”. De visar hur hårt våld kan slå mot människor – och det har faktiskt hänt att besökare svimmat framför montrarna.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22