Har det utvecklats deckare för olika åldrar?

Sep 9th, 2009 | By | Category: 2006-2, Artikel

Av LENNART BROHED

Just nu verkar del finnas en trend med chicklittdeckare som har många och dominerande bihistorier om trettio- till fyrtioåringars problem med äktenskap, barnpassning, oönskade och ovälkomna besök av släktingar och vänner. Man får intrycket att intrigen är av underordnad betydelse och bara en ursäkt for att berätta om huvudpersonernas problemfyllda tillvaro. Företrädare för denna subgengre är Camilla Läckberg, Mari Jungstedt, Kajsa Ingemarsson med flera.

Ute är den försupne medelålders polisen eller journalisten som dricker så mycket att man kan fråga sig om han har några hjärnceller kvar. Inte desto mindre löser han på ett lysande sätt de mest intrikata mordfall. Några av de mest typiska företrädarna är Henning Mankell och Peter Gissy.

En överexploaterad subgenre är i dag deckarna om trafficking och specialgrupper inom polisen. Genren har ett starkt grepp om vissa grupper av läsare, men döljer bara nödtorftigt en beundran för enkla våldslösningar och starka människor, maskerad som action – som i Arne Dahls böcker. Dessa deckare ger en dålig smak i munnen och genren blir förhoppningsvis kortlivad. Traffickingböckerna är mer indignationsromaner än deckare och borde egentligen inte alls räknas hit.

Det sägs att den kommande trenden är ”return to basics” när det gäller deckare, då den stora mängden 40-talister som pensioneras får tid att läsa på allvar. Fyrtiotalisterna har tröttnat på de stereotypt beskrivna försupna poliserna, de har lämnat barnpassningen bakom sig och vill inte läsa om den eller om tröttsamma trettioåringars äktenskapliga problem. För att hitta kända namn på deckarförfattare för 40-talisterna får man gå utomlands – Gretelise Holm, Donna Leon, Peter Lovesey och Alexander MacCall Smith är exempel. Förutom att vara spännande och trevliga är dessa deckare oftast humoristiska, något som man inte kan beskylla chicklitt-deckarna för.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22