Han har satt Eskilstuna på deckarkartan

Sep 18th, 2009 | By | Category: 2009-4, Artikel

Håkan Boström

Av LEIF-RUNE STRANDELL

Att Sveriges första detektivroman, Stockholmsdetektiven av pseudonymen Prins Pierre utspelar sig i Eskilstuna är numera klarlagt. Men efter den har inte staden figurerat i deckarlitteraturen. Men sedan 2005 spelar Eskilstuna en så framträdande roll i två böcker att de kan användas av nyinflyttade som guider för att lära känna orten. I böckerna finns också en rad deckarförfattare dolda…

Det kan vi läsare tacka Håkan Boström för. Men stadens två tidningar tackar honom dock inte: hans verk och person sågades ordentligt. Och då hade han ändå varit verksam som författare (numera med 40 verk bakom sig) sedan 1972 och medarbetat i den ena lokaltidningen i 37 år, fram till 2004. Priser har han fått, bl.a. Tidningen Vi:s och ABFs litteraturpris, LO:s kulturstipendium och Ivar Lo-priset.

Då förstår man att han också räknas som arbetarförfattare. Det var faktiskt den vägen han hamnade på deckarbanan.

Boken på arbetsplatsen
Under en rad år har han deltagit i arbetet med ”boken på arbetsplatsen” och var med på en samling i Borlänge. Där fanns bland andra Kjell Eriksson, trädgårdsmästare från Uppsala, som gett ut ett par romaner. Han sade att hans nästa bok skulle bli en deckare så att han skulle få chansen att bli känd.

Det vet vi ju att han blivit.

Några årliga träffar senare ringde Håkan han hem från en författarträff i Brunnsvik och fick reda på av hustrun att det kommit ett tjockt kuvert. Hon öppnade och där låg Kjell Erikssons Prinsessan från Burundi.

– Varför har du skickat boken? frågade han Kjell vid middagen.

– För att det är dags att sätta Eskilstuna på deckarkartan! Och det kan du.

Nej, det trodde Håkan Boström alls inte. Det mesta av deckarkunskaperna hade han från tv. Sådana personer skulle han nog inte kunna skildra.

Men hustrun gillade boken och Håkan läste den. Jo, Eskilstuna kunde han ju men det andra..?

Poliser
Poliser skulle det vara, så en polisgrupp fick han ihop. Och mord skulle vara med. Mest blev det dock om stan. Han tog sig till de olika platserna för att kolla om man kunde ta sig in eller om portkod behövdes. Visseerligen kände han redan till platserna men han måste vara uppdaterad på dagsläget.

Han fortsatte att skriva så länge det kändes roligt. Det var roligt till 200 sidor. En färdig bok. Men titel?

Eskilstuna har en del påhitt med kvartersnamnen. Han låter en del utspela sig i kvarteret Smörblomman (för där låg mejeriet tidigare) och det var ju en bra titel.

Den närmaste kriminellt lagde bekantskapen var deckarbibliotekarien Thomas Böös, som läste manus och på bokmässan ordnade förlagskontakt.

Så kom Smörblomman ut och tv i Norrköping hörde av sig och ville ha med honom i kulturinslaget. Så blev han tv-kändis också.

Recensionerna var goda, utom alltså i lokalpressen, men från boende i Eskilstuna har han bara välvilliga kommentarer.

Fackbok?
Det blev en bok till, 2007, som skulle heta Forellen. Förläggaren blev bekymrad och ville byta namn. Han hade fått reda på att Smörblomman i bokhandeln placerats bland trädgårdsböckerna, och ville nu inte ha Forellen bland fiskeböckerna. Så den heter Kvarteret Forellen, för det är också ett kvartersnamn.

Bok nummer tre är på gång.

I Eskilstuna polishus har man försökt lista ut vilken verklig polis som har vilket namn i böckerna. Det kan de strunta i. Däremot roade sig Håkan Boström med att plocka med sina deckarförfattande kolleger så att de fick ge namn, lätt omstuvade, åt poliserna. Akke Medberg, den polis som kan allt om Eskilstuna, döptes efter Åke Smedberg. Kjell Eriksson måste förstås vara med: det fick bli den trädgårdsintresserade Kjell Emilsson. Aino Trosell, som alltid brukar vara med på Brunnsvik fick ge namn till Anna Thorsell. Bakom den Londonälskande Hannes Ressne finns Håkan Nesser och Eskilstunas från Ystad komne chef Heter M A Kellner (förklaring onödig). Den förre chefen, som nu ägnar sig mest åt medeltidsforskning, heter John Gullin, fransosen kallad.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22