Hamilton i Sverige igen efter decennier i USA

Mar 12th, 2010 | By | Category: Artikel

Donald B. Hamilton är efter ett halvt decennium tillbaka i Sverige igen. Nu bor den 89-årige författaren i Visby.

Tillbaka? undrar kanske alla som läst Hamiltons böcker eller sett filmerna om den blåögde och blonde detektiven Matt Helm.

Jo, Donald Bengtsson Hamilton är faktiskt född i Uppsala, men när han var åtta år flyttade familjen till Boston i Massachusetts och därmed började också en nästan osannolik karriär – på engelska eftersom Donald från och med nu förbjöds att tala svenska. Själv menar han att han blev författare – förtäljare av historier – genom att nattetid hålla småsystrarna vakna med skrämmande berättelser som han hittade på efterhand.

I gymnasiet skaffade han en gammal Underwood skrivmaskin. Nu skulle det ske! Men fadern tyckte att han borde lära sig något han kunde försörja sig på först. Så Donald började på University of Chicago, men där försenades hans examen eftersom han skrev ”tveksam fiktion” där han borde ha skrivit ”odiskutabla fakta”.

Han var inspirerad av Dashiell Hammett, Hemingway, Raymond Chandler och kanske lite av Leslie Charteris vars böcker om Helgonet han slukade nattetid.

1942 enrollerade han sig i flottan, blev officer och tillbringade kriget i Annapolis med att forska i kemi. Under den tiden skrev han två osäljbara romaner, men lyckades 1946 sälja en novell till tidskriften Collier’s som dock hann skicka den tillbaka flera gånger.

”Jag tror jag skrev om den förbaskade historien sju gånger innan den accepterades”, har han sagt.

1947 fick han ut sin första inbundna bok, Date With Darkness.

Hans hjälte var inte värst våldsam (sådana har Donald aldrig gillat) men efter hand hoten stegrades blev han allt farligare.

Bland de hjältar han skapade är Matt Helm en av de mest långlivade och mer framgångsrika i genrens historia. I den första boken, Death of a Citizen (Allt är tillåtet), förklaras karaktären och hans bakgrund – en man som var hemlig agent under andra världskriget men nu dragit sig tillbaka från det blodiga förflutna för att skapa ett nytt liv. Det sprack givetvis.

Första Helm-filmen

1966 gjordes den första filmen om Matt Helm med Dean Martin i titelrollen – en fånig parodi på filmspioner, full av barnsliga skämt och knasiga prylar. Skillnaden mellan film och böcker var mycket tydlig.

Donald Hamiltons nästa framgång hette The Steel Mirror – historien om en osäker kemist och träffar en mystisk kvinna och måste skydda henne mot hänsynslösa förföljare.

1953 ville han skriva annat och sneglade mot westerngenren. Men även här blev hans hjältar vanliga människor som råkade ut för saker de inte kunde styra. Hans Smoky Valley berättar om John Parrish som blivit sårad under inbördeskriget och vilar upp i västern. Men det blir inte så mycket vila. När trakasserierna blivit för många reser han sig och visar vad en kapten i kavalleriet egentligen duger till.

Sådana temata hängde med. I The Big Country är huvudpersonen en tuff kapten på ett klipperfartyg, i The Man From Santa Clara en fotograf från Washington, D.C. Texas Fever börjar med att Chuck McAuliffe tar över ranchen sedan fadern mördats av banditer. Han gör allt för att vinna sina cowboys respekt och dessutom utkräva hämnd. Det ligger en del tragik i att han blir kär i en kvinna som visar sig tillhöra skurksidan.

Flera av hans western filmades, bland annat med Gregory Peck, Carroll Baker, Jean Simmons, Charleton Heston, Charles Bickford och Burl Ives.

Nya spänningsromaner

Men även under denna kreativa period fortsatte Donald Hamilton att skriva kontemporära spänningsromaner. 1955 kom två böcker – Line of Fire och Assignment: Murder – som lägger grunden till det som senare skulle bli Matt Helm.

1977 utkom det många fruktade skulle bli hans sista bok om Helm. I The Terrorizers jagar han ett gäng amerikanska terrorister med vänstersympatier. Det blir en blodig uppgörelse som Hamilton skildrar med våldsam koreografi. I slutscenen ligger Matt Helm svårt sårad på sjukhus, osäker om framtiden som ser ut att bli framför ett skrivbord.

Men efter fem år återkom Matt Helm i The Revengers som har en komplicerad intrig och där huvudpersonen är svår att känna igen. Han blir sentimental inför kvinnor och förmågan att döda är inte lika framträdande som tidigare. Det gjorde att han vilade i fem år till innan The Revengers kom 1982 och följdes av ytterligare enstaka titlar.

Men Ian Fleming hade dött 1964 och Bondfilmerna förvandlats till tuggummiunderhållning. Mot slutet av 1990 blev de sista resterna av Berlinmuren bortforslade. Det kalla kriget var över och det gjorde att traditionella spionhistorier kunde dra sin sista suck.

I boken Cold War File (1983) beräknar Andy East att det har sålts över 20 miljoner Matt Helm-böcker världen över.

Donald Bengtson Hamilton föddes alltså i Uppsala den 24 mars 1916. Han gifte sig med Kathleen Stick 1946, som dog 1989, och de har fyra barn. Samma år bestämde han sig för att han kunde leva på sitt skrivande och fotograferande. Men nu skriver han inte längre, något som han enligt en artikel i Gotlands Tidning saknar.

Innan han kom till Visby bodde han på den gamla patrullbåten Mogen (danska för fiskmås) i åtta år tillsammans med sönerna Hugo och Gordon. Med den låg de ganska länge i den polska staden Swinoujscies hamn, för ”mitt lilla slagskepp” behövde målas.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22