Håkan Nesser: Van Veeterens sista fall också deckarens fall?

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-1, Artikel

Av Lennart Bråding

 

I oktober kom Håkan Nessers tionde och sista bok om kommissarie Van Veeteren, Fallet G, ut i Tyskland under titeln Sein letzter Fall. I marknadsföringen ingår en liten broschyr av den mystiske Nesserkännaren Eugen G. Brahms – Badete Van Veeteren jemals im See von Kumla? – ett lustigt litet aktstycke som mycket väl knyter an till Bonniers förmåga att syssla med hemliga författarnamn (Bo Baldersson).

Trots all marknadsföring och trots att Nesser är översatt till ett 20-tal språk är han pessimist när det gäller den svenska deckarens fortsatta boom i utlandet.

Nedåtgående försäljning

På Bok- och Biblioteksmässan i höstas konstaterade han att försäljningssiffrorna är på nedåtgående i bland annat Tyskland, vilket skulle kunna tyda på att tyskarnas väldiga intresse för Sverige inte är något som varar för alltid. En begynnande nedgång i ett land kan lätt spilla över till andra länder.

Han menar att utländska läsare gillar böcker som är spännande och väl berättade, inte för – som vissa författare hävdar att de framför samhällskritik.

Vad som kanske behövs för att deckarintresset ska fortsätta är att författarna söker nya vägar – feta och trötta poliser med magsår kan inte vara roande hur länge som helst.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22