Guldgruva att gräva efter på antikvariat

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2002-2, Artikel

Bonniers Novellmagasin är en av dessa bortglömda små guldgruvor, där man än i denna dag kan finna om inte direkt guldådror så dock guldkorn. I marsnumret 1929 finner vi t.ex. berättelsen Ett skott i korridoren av Stein Riverton med Asbjörn Krag, detektiven i Oslo, älskad av flera generationer norrmän och några färre generationer svenskar.

Bonniers Novellmagasin såg ut som ett amerikanskt pulpmagasin och var ett sådant till innehåll och utformning men papperet var av bättre kvalitet.

Novellmagasinet var nämligen tryckt på något kvistfriare papper än de amerikanska magasinen, som trycktes på papper av grovt till yxad pulpmassa. I det avseendet påminde Bonniers Novell magasin mera om brittiska magasin som The Strand Magazine.

Klassiske Mulliner

Det fanns andra likheter med The Strand Magazine. I båda magasinens spalter förekom t.ex. P.G. Woodehouse som i augustinumret 1929 representerades med Osbert Mulliners dilemma, en av de klassiska Mr. Mulliner-historierna.

I samma nummer förekom också Vladimir Semitjov med novellen Kvinnan på 40 år. Den flyhänte Semitjov skrev på ryska och tvingades alltid avstå en del av sina honorar till de översättare som han anlitade och som flyttade över hans berättelser till svenska.

Hans båda science fiction-berättelser 43.000 000 mil i världsrymden (1936) och Mot slocknande solar (1937), båda på Natur & Kultur, får i dag räknas som smärre svenska klassiker och sonen Eugene Semitjov gick som bekant vidare i pappas fotspår och blev bland annat Sveriges främste rymdreporter. Andra noveller av Vladimir Semitjov som under årens lopp fanns i Bonniers Novellmagasin är Islossningen (12/1926), Den gröna lampan (10/1927) och Kollegor (3/1930).

Bland fynd man kan göra i Bonniers Novellmagsin finner vi Anton Tjechovs skräckberättelse med humoristisk epilog, En skräcknatt, som stod i nr 4/1926 och i samma nummer stod också Somerset Maughams En uppriktig kvinna.

Hugh Walpole, Rolf Wiesler, Colette, Sapper (vanligt före kommande i The Strand), O’Henry, Sinclair Lewis och Bernhard Nordh, den sistnämnde med Prinsessan av Sarjek (3/1930) var några andra författare i magasinet.

Så slå till om Du hittar Bonniers Novellmagasin på loppmarknaden.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22