Gömd bok av Alexandre Dumas hittad på nationalbiblioteket

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Artikel

Av Helena Genberg

En aldrig utgiven roman av den franske författaren Alexandre Dumas har enlig tidningen Le Figaro upptäckts i Nationalbiblioteket i Paris. Dumas är kanske mest känd för äventyrsromanerna De tre Musketörerna och Greven av Monte Christo. Det funna verket är på 900 sidor och heter Le Chevalier de Sainte-Hermine (Riddaren från Sainte-Hermine) och är enligt tidningen den felande delen i en trilogi av hans historiska äventyrsromaner.

Dumasexperten Claude Schopp har kompletterat boken med några slutrader som fattades eftersom Dumas avled 1870. Le Chevalier de Sainte-Hermine utkom på franska i juni 2005.

Alexandre Dumas föddes 24 juli 1802 i Villers-Cotterets som ligger 40 kilometer från Paris. Han döptes till Davy Dumas d’Pailleterie. Alexandre kommer troligen från hans grandpere, markisen Antoine-Alexandre Davy d’Pailleterie.

Alexandre växte upp i Villers-Cotterets och reste till Paris när han fyllt 20. Första framgångarna kom med skådespel. I dessa och i sina romaner tog han sig stora friheter med sanningen för att hitta en bra historia. Han påstod heller aldrig att de var historiskt korrekta. En sådan berättelse var Kameliadamen, som både blev film med Greta Garbo och inspirerade Guiseppe Verdi att skriva operan La Traviata.

Under sina många år av resande och skrivande förtjänade och förlorade han åtskilliga miljoner francs.

Alexandre Dumas dog i Puys nära Dieppe den 5 december 1870.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22