Goebbels missförstod Maughams agentbok

Feb 9th, 2008 | By | Category: 2001-2, Artikel

W. Somerset Maugham, som vid sidan om Graham Greene ibland brukar kallas 1900-talets främste brittiske författare, verkade själv i James Bond-genren. Bland annat var han i Ryssland 1917.På basis av sina erfarenheter i en bransch där utövaren “inte får beröm när han gör ett bra jobb och inte får någon hjälp när han hamnar i knipa” skrev Maugham Ashenden or the British Agent, som kom ut 1927.

Naturligtvis byggde boken på hans egna erfarenheter av hemlig underrättelsetjänst, men berättelserna om Ashendens upplevelser var ren och oförfalskad skönlitteratur.

En som läste denna agentbok var Hitlers demagogiske propagandaminister Joseph Goebbels.

I ett radiotal i början av andra världskriget sa Goebbels att boken utgjorde ett exempel på brittisk cynism och brutalitet. Maugham själv noterade road, att Goebbels måste ha läst boken som en faktabok, men i verkligheten innehöll den påhittad fiktion ”eftersom verkligheten är en usel historieberättare” .

Men Goebbels var kanske inte den ende som blandade verklighet med fiktion. Så pass sent som under andra världskriget anbefalldes agenter i den brittiska underrättelsetjänsten att läsa skrönorna som Maugham skrev.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22