Glömda SF-mästerverk

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Artikel

Av AHRVID ENGHOLM

Sveriges Television visade i våras dokumentären Stjärndrömmaren, om den ryske filmmakaren Pavel Klushantsev. Han gjorde en rad science fiction-filmer om människans utforskning av världsrymden, som hade avancerade specialeffekter. En del av dessa filmtrick skulle Stanley Kubrick senare återuppfinna för sin 2001: Ett rymdäventyr.

Pavel Klushantsevs mest kända film var Vägen till stjärnorna som blev vida uppmärksammad då den kom i samband med Sputnik. Den exporterades till 20-talet länder och Walter Cronkite visade ett 15 minuter långt utdrag av den i amerikansk TV, som illustration av ryssarnas framtiden rymdplaner.

En film ur djupet av kuriosaskåpet är den amerikanska science fiction-musikalen (!) Just Imagine från 1930, som hade Maureen O’Sullivan (känd som Jane i Tarzan-filmerna) i sin första huvudroll. Den hade enorma, futuristiska städer, video telefoner och raketskepp som far till Mars. Dekoren var mycket inspirerad av Fritz Langs storverk Metropolis och trots att Just Imagine blev någorlunda populär i biljettkioskerna ledde den inte till något riktigt genombrott för kombinationen rymdskepp och sångnummer. Hollywood hade siktet inställt på andra stjärnor.

Stillbilder ur Just Imagine finns på: marsmovies.free.fr. Information om filmen (på franska) hittar man på: membres.lycos.fr/starmars/just.html  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22