Giv akt på Danmark

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Artikel

Finn Hansen

I slutet av mars hade det redan kommit ut mer än 30 nya kriminal- och spänningsromaner i Danmark.

Av dessa står förlaget Klim för tio. Förutom deras ”fasta” författares-böcker, som Elmore Leonards Rum Punch (Rum Punch, 1992), Kinky Friedmans Mordene i Greenwich Village (Greenwich Killing Time, 1986), Ian Rankins andra kriminalroman om John Rebus Dæmoner (Hide & Seek, 1990) och Laurie R. Kings Narrespil (To Play A Fool, 1995) presenterar förlaget en rad l nya spännande namn.

Bland annat kom engelsmannen Andrew Taylors första ”Lydmouth Mysterie” And Air That Kills, på danska De Dødes Måned, som har kriminalassistent Thornhill som huvudperson. Både författare och detektiv verkar vara spännande bekantskaper och förlaget antyder att ännu en ny bok är på gång. Ett annat nytt namn som lovar gott för framtiden är den irländske författaren Colin Bateman som skrivit den hårdkokta och humoristiska thrillern Det var Jacques (Divorcing Jack, 1995), en med barska men också groteska mord. Klim presenterar också debutanten William Diehls Nogen Angst (Primal Fear, 1994).

Nu ger Klim också ut spionromanen Fredens Agenter (The Catalyst, 1991), en bok som varit aviserad i ett par år, men den har varit värd att vänta på. Den handlar om Fredens agenter – en grupp fanatiker som mördar vill bland amerikanska och ryska agenter för att till sist tillintetgöra sig själva.

Till sist ännu en utländsk debutant. Jane Adams Stien till Tan’s Hill (The Greenway, 1991), som är en inte oäven thriller om en kvinna som kämpar mot de psykiska besvär hon fått eller att några år tidigare bevittnat hur systern försvann spårlöst i vildmarken. Efter avslutad behandling vågar hon återvända till ”gärningsplatsen”, där hon upplever ett dejà vu – ytterligare ett barn försvinner. Klim ger också ut en dansk krimidebutant, barnboksförfattaren Jesper Holm. Som åstadkommit en inte alltför spännande rysare som heter Snoegurt.

Ett annat stort förlag med ett gediget program av kriminalromaner och thrillers är Forum. Deras första utgåva för året är andra delen i Len Deightons tredje trilogi Faith, Hope And Love. Likaledes kommer den fjärde romanen med Lucas Davenport, skapad av John Sandford alias journalisten John Camp. Boken heter Tavse Vidner (Silent Prey, 1991) och är fortsättningen på fjolårets Ofrenes Øjne (Eyes of Prey, 1991). Här fortsätter Davenport jakten på massmördaren Dr Bekker, en patolog som är besatt av dödens mysterium och av att studera människans reaktioner i dödsögonblicket.

Förlaget har också Reginald Hills nya Regnskabets Dag (Pictures of Perfection, 1994), där man åter får träffa Andy Dalziel och Peter Pascoe. Här visar Hill en ny sida av sitt författarskap, en bitsk och samhällskritisk örfil riktad mot det konservativa England, och boken har ett mycket överraskande slut. I Forums stall finns också hästkrim, nämligen Dick Francis, som vid det här laget är representerad med 26 romaner i Danmark. Det är otroligt att den 75-årige författaren klarar att ur den så begränsade spelmiljön ständigt klarar att skapa en så bra och fängslande historia som den nya Tilgiv Mig (Wild Horses, 1994). Jo, exjockeys är still going strong!

Forum väntar sig också framgångar med tyske bestsellerförfattaren Josef Haslingers nya thriller Operabal (Opernball, 1995). Den handlar om ett gasattentat som kostar 300 människor livet. Det är en thriller som låter hoppet fara, men det är också en roman som ger anledning till allvarlig eftertanke.

I april dök så ytterligare två böcker från Forum upp i butikerna. En var den sjätte boken av Patricia D. Cornwell om Kay Scarpetta, Scarpettas Mareridt (From Potters Field, 1995), där hon fortsätter kampen att oskadliggöra massmördaren Temple Brooks Gauld, som hon stiftade blodig bekantskap med i fjolårets Kadaverfarmen (The Body Farm, 1994). Det var också då danska läsare presenterades för det nya namnet Phillip Margolins omskakande thriller Glem Mig Aldrig (Gone. But Not Forgotten, 1993). I år kommer Forum med hans Mørkrets Frembrud (After Dark, 1995).

Från mediakoncernen Egmont kom den femte romanen av megabestsellerförfattaren John Grisham, vars romaner ges ut i samlarband. Grishams böcker garanterar en aktuell och spännande historia med sannolika människor och miljöer. Den nya är Regnmageren (The Rainmaker, 1995). Förlaget har också specialiserat sig på att ge ut böcker baserade på filmmanuskript. De två senaste av dessa uppvisar likheter. Både Syv (Seven, 1995) och Plagiatmorderen (Copycat, 1995) av Anthony Bruno respektive Lauri Maerov handlar båda om massmördare. I Syv har mördaren tagit som sin uppgift att mörda efter De sju dödssynderna: högmod, girighet, otukt, avund, omåttlighet, vrede och likgiltighet. Det är en spännande berättelse – både som bok och film med ett rysansvärd och skrämmande slut. I Plagiatmorderen har mördaren som mål att begå likadana mord som de kända seriemördarna Hillside-stryparen, Son of Sam och Ted Bundy, för att visa sin respekt och beundran för dessa psykopatiska män. Bland övriga utgivningar finns Lynda La Plantes Fængselsinspektøren (The Governor, 1994 ), byggd på TV-serien med samma namn. Den handlar om livet bakom murarna både för intagna och anställda och en kvinnlig fängelsedirektörs bekymmer i denna barska värld.

Förlaget Fremad har till skrivande stund utgett två spänningsromaner. Den första som kom ut var debutromanen Flood (Flood, 1986) av Andrew Vachss och därmed har fem av hans romaner kommit ut i Danmark. Vidare har Fremad gett ut Abigail Padgetts tredje kriminalroman Lille Skildpadde (Little Turtle, 1995), som likt de föregående har den neurotiska kvinnliga detektiven Bo Bradley i huvudrollen – ett spännande inslag i kriminalgenren.

Modtryk, det andra förlaget i Århus, har kommit med nya namn; Philip Kerr och Kjersti Scheen. Den förstnämndes roman med titeln Grusjko (Grushko, 1993) och handlar om en rysk detektiv med detta namn, som undersöker korruption bland underbetalda ryska poliser och mäter sina krafter med den ryska maffian. Boken har dramatiserats av BBC och danska TV2 har försäkrat sig om sändningsrätt.

Kjersti Scheen är norska och hennes roman Tæppefald (Teppefall, 1994) introducerar den lite drygt 40-åriga kvinnliga detektiven Margaret Moss som granskar omständigheterna kring en norsk skådespelerskas mystiska och spårlösa försvinnande.

Från Modtryks ”husförfattare” Jan Guillou, John Harvey och Michael Dibdin har vi fått Hamlon (Hamlon, 1995), Spildte År (Wasted Years, 1993) och Det Tredje Testamente (Dark Spectre, 1995). Den sistnämnda är ingen Zen-roman.

Förlaget Gyldendal startade sin utgivning 1996 med George Dawes Greens första roman Hulemanden (The Caveman Valentine, 1994), som är hans andra bok på danska. I fjol gav de ut Nævnningen (The Juror, 1995). Vidare har förlaget gett ut Gerry Boyles Deadline (Deadline, 1993)

Alla tecken tyder på att det blir ett bra år för den kriminella genren i Danmark, och om det skall jag be att få återkomma. Till sist bör omtalas att Rosenkrantz-priset för 1995 tilldelades debutanten Steen Christensens kriminalroman Drabsafdelningen. Det var ett riktigt val.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22