Georges Simenon 100 år och ännu inte bortglömd

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Artikel

Av KJELL E. GENBERG

Georges Simenon föddes i Liège i Belgien klockan 00.10 fredagen den 13 februari 1903. Fast hans skrockfulla mor såg till att det i de officiella dokumenten står 23.30 den tolfte.

DAST har skrivit en hel del om denne författare genom åren. Sedan han avled 1989 har statistiker räknat ut att han under sin levnad skrev 172 romaner under pseudonym och nära 200 under eget namn.

Somliga har sagt att han följde i Poes fotspår men de motsägs med kraft av dem som menar att Simenon skrev mer lika Honoré de Balzac. De mest kända romanerna handlar om den parisiske polismannen Jules Maigret (76 stycken). Georges Simenons böcker har köpts i cirka en miljard exemplar på olika språk och han var en författande arbetshäst: när han arbetade satt han och skrev elva, tolv timmar i sträck och kunde åstadkomma åttio sidor om dagen. Vid sidan av att han skrev böcker förfärdigade han också noveller, följetonger och tidningsartiklar.

Naturligtvis blev han en kändis hemma i Paris, dit han flyttat 1922, inte minst sedan han sagt att han älskade sex och hade legat med minst (!) tiotusen kvinnor.

Som ung deckarförfattare fick han möta förakt av både kritiker och s.k. intellektuella, men andra räknade honom som en mycket stor författare. Han ville ha Nobelpriset, men fick det aldrig (jfr Greene och Lindgren). Förmodligen var det Maigrets fel, trodde han.

I belgiska Liège firas 100-årsjubileet med utställningar, en nyskriven musikal, stadsvandring i hans kvarter och nyutgåvor av hans romaner.

Han avled i Schweiz.

I år har han varit omskriven i världens alla tidningar. Nu också i DAST – igen.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22