George Pelecanos: Att skriva är inget hårt arbete men man ska veta att sluta i tid

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Artikel

Av Karl Hjelm

Författaren George Pelecanos blev 47 år gammal i år. Han är gift, har tre adopterade barn och en katt som kom till dem en dag och blev kvar. De senaste åren har han skrivit en skrälldus prisbelönade böcker och han tror sig kunna skriva ytterligare nio eller tio romaner.

– Fast det viktigaste är nog att inse när jag bör lägga av.

Enligt George P. Pe1ecanos dväljs Washingtons själ nordost om 16:e gatan där de svarta bor. Dessa flyttade för generationer sedan till den amerikanska huvudstaden från Södern. De nordöstra delarna utgör det största området av staden men det är undangömda och bortglömda kvarter för gemene man. Den ende som tycks uppmärksamma dessa stadsdelar är just författaren George P. Pelecanos.

Om dessa människors drogfyllda och ofta våldsamt kriminella verklighet, ofta invirad i rasism från omgivningen, skriver han medkännande men realistiskt. Det mesta i hans böcker kretsar kring genomfartsleden Georgia Avenue som går norrut från Chinatown till andra sidan gränsen till Maryland. Där flagnar putsen på de nerslitna husen, en metafor för människorna som lever i området förutom att det är alldeles sant. Hit kommer aldrig stans diplomater och ledande personer för att träffa väljare av annat ursprung – svarta, fattiga vita, kineser, vietnameser och latinos.

Trots att Washington DC har färre invånare är centrala Stockholm begås här statistiskt sett fler mord och rån än några andra amerikanska städer. 60 procent av invånarna är svarta, en stor del av dem saknar arbete och var femte person lever under fattigdomsgränsen.

Pelecanos, grekisk invandrarson, växte upp här och säger att det är därför han duger till att skriva om dessa människor. De är nertryckta men gör allt – kanske inte inom lagens ramar – för att ta sitt människovärde tillbaka.

Själv började George arbeta i faderns restaurang när han var elva år. Han hade enbart svarta arbetskamrater och radion spelade inget annat än svart musik.

Och att han kan sitt område märks i böckerna. Hans luggslitna hjältar beskrivs detaljerat, nästan besatt. Det finns både kritiker och vanligt folk som ogillar att han tar upp samhällsfrågor i sina romaner – och han säger själv att han skulle ha blivit betydligt mer framgångsrik om han gjorde som andra, placerade sina mord i bokens början och sedan lät tåget rulla vidare.

– Det är ingen höjdare att ha svarta huvudpersoner som bär sig åt som alla andra. Jag idealiserar ingen och folk vill ha idealiserade bilder. Den ”ädle vilden” är en sedan länge avklarad myt. Jag tror på det jag gör och skulle dö av tristess om mina gestalter var som de är i de traditionella böckerna.

Till skillnad från de människor han skriver om bor han i en rejäl villa i de kvarter där han växte upp. Han ville aldrig flytta trots att bokinkomsterna gjorde att han hade råd. I stället är han trogen ursprunget. Folk vill omge sig med de sina i sin egen kultur – så är den mänskliga naturen. Mina adopterade barn hör också hemma här. Min son är svart. Skulle vi flytta till ett vitt område skulle vi bli uttittade.

Det var 1992 han kom ut med sin debutbok A Firing Offense. Den ger han inte mycket för längre, inte de som kom närmast efter heller. Men de kom att bli den skola där han lärde sig skrivandets hantverk – ett jobb precis som alla andra han haft innan han fyllde 30: kock, bartender, skoförsäjare, diskare, byggnadsarbetare och vitvarukrängare. Och han tror inte värst mycket på den gudomliga inspirationen, det gäller att sitta vid maskinen så blir det något förr eller senare.

– Det finns författare som påstår att de har ett hårt jobb. Jag har haft hårda arbeten och inget av dem liknar författande.

Den person han skrivit mest om är Derek Strange, en inte helt sympatisk och trogen person. Nu är det meningen att skådespelaren Samuel Jackson ska göra honom på film. Regissör är Curtis Hanson (kanske mest känd för L A Confidential) och första filmen bygger på Right as Rain där David Bonloff skrivit manus.

På senare tid har hans ekonomiska situation förbättrats betydligt, inte minst för att han skrev ett avsnittsmanus till Steven Spielbergs och Tom Hanks tv-serie Band of Brothers. Detta avsnitt utspelar sig i Stilla havet under andra världskriget.

– Pappa var med i marinkåren och stred där.

I Sverige kommer Pelecanos romaner ut med jämna mellanrum. Den senaste heter Svarta själar (Soul Circus) och tar avstamp i de amerikanska vapenlagarna. Om vapenbruk vet han en hel del. När han var 17 år gammal vådasköt han sin bäste vän med ett revolverskott i ansiktet.

Fadern hade en 38 Special för att skydda sig när han gick hem från restaurangen med kassan sent på nätterna. George och hans kompis lekte med den när ett skott gick av. Vännen träffades i ansiktet. Han blev mycket svårt skadad men överlevde. Han måste plastikopereras flera gånger för att återfå utseendet.

– Den händelsen har påverkat mig och mitt skrivande väldigt mycket.

Det är därför alla hans romaner handlar om utsatta människors kamp för att överleva. Ironiskt nog ofta dör många på grund av extrem fattigdom i huvudstaden i världens rikaste land.

Han skriver en hel del för TV – är både författare och producent för prisbelönade serien The Wired. Till dess författarstall har han lockat flera av sina vänner, bland andra Richard Price, Dennis Lehane och Michael Connely.

Så nu har han nästan blivit det han tänkte sig från början – filmproducent. Det var inte förrän han hamnade på universitetet som insikten om att han kunde skriva böcker dök upp.

– Skrivandet är som att gå in i en annan värld där jag vill stanna så länge som möjligt eftersom jag har svårt att återvända om jag gjort en paus. Mestadels jobbar jag hela dagern, vilar några timmar och skriver sedan om alltsammans under natten. Det brukar ta fem månader att färdigställa en roman.

George Pelecanos har fått flera litterära pris, bland annat LA Times Book Award två år i rad samt pris för Årets kriminalroman i Frankrike, Tyskland och Japan.

Sedan 1992 har han bland annat publicerat A Firing Offense, Nicks Trip, Down By the River Where the Dead Men Go, Shoedog, King Suckerman, The Sweet Forever, Shame the Devil, Right as Rain, Soul Circus och Hard Revolution. På svenska finns översättningarna Ett djävulskt pris, Ren som snö och Svarta själar. Hans senaste roman i USA heter Drama City och kom ut i mars i år.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22