Gården där DAST trycks

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-3, Artikel

Av BERTIL FALK (BILD & TEXT)

I raden av bokförlag som DAST på senare år presenterat har turen kommit till det förlag som ger ut just DAST. Förlags AB Gondolin i skånska Stehag är ett litet förlag med bredd skulle man kunna påstå. Förläggaren Helmuth Glöck var ursprungligen enbart tryckare, men med hans litterära intresse var steget till att bli förläggare inte långt.

STEHAG (DAST) Stehag, denna lilla stationsby med bykrog, ligger cirka en mil utanför Eslöv. Den ligger där med sitt bibliotek, viadukten, pågatåg och posten i ICA-butiken. Här i Stehag håller bok- och litteraturälskaren Helmuth Glöck till och trycker sina böcker.

”När det gäller utgivningen så har Gondolin egentligen ingen policy”, säger han. ”Vi försöker förtvivlat att inte fastna i nån genre, utan håller dörren öppen för allting inom bokutgivning. Tyngdpunkten ligger ändå på det skönlitterära. Även där finns det ju väldigt mycket olika genrer. Där finns barn- och ungdom, lyrik, spänning, memoarer och min utgivning är en blandning av allt det där.

Det gör det roligare att jobba. Ena dagen jobbar du med dikter, andra dagen med en barn- och ungdomsbok, tredje dagen med en deckare, fjärde dagen med science fiction eller fantasy. Det blir mer omväxlande jag tror också att när man är ute och presenterar förlaget, så uppskattas det att förlaget har en bred utgivning, där man kan hitta precis allting.

Många småförlag har specialiserat och det beror nog på att förlagsägaren har ett specialintresse. Jag besitter inga specialkunskaper inom något speciellt fackområde. Det gör att den biten är stängd för mig.

Att jag har en egen tryckpress ute på gården betyder oerhört mycket i sammanhanget. Det gör att jag producerar mina böcker betydligt billigare än om jag skulle gå ut på marknaden och köpa trycktjänster.

Jag kan också via externa jobb försörja mig och stötta förlaget. Går förlaget dåligt kan jag alltid plocka in externa jobb och hålla mig flytande. Hälften av det jag gör är externa jobb.”

Att vara tryckare och förläggare i ett är inte alltid en dans på rosor. Att ge ut DAST kan knappast vara lönsamt. DAST går inte heller med vinst. Naj da, den går snarare med förlust, men Helmuth Glöck vill se tidskriften i ett större sammanhang. Så frågan ställer sig självt.

”Varför ger jag ut DAST som inte går med vinst?” Den retoriska frågan besvaras med: ”Därför att det är så förbannat roligt. Det är kul att jobba med DAST. Det ger mig väldigt mycket kunskap som jag inte har besuttit tidigare. DAST ger också många kontakter. DAST öppnar på sätt och vis väldigt många dörrar. Den är en bra referens och har under de senaste åren fått ett grundmurat gott rykte. En referens till DAST är alltid positiv i alla sammanhang. För förlaget som helhet – även om DAST i sig inte går med vinst – tror jag att DAST är oerhört värdefull som ett ansikte utåt. Tidskriften ger helt enkelt en massa synergieffekter. Jag har t.ex. fått in ett antal hyfsade deckarmanus och barn- och ungdomsböcker tack vare DAST.”

DAST spänner i princip över 90 procent av den litteratur som människor läser, menar Helmuth Glöck och fastslår: ”Ser man på biblioteksutlåningen, så är det thrillers, science fiction, fantasy, kriminalromaner och hela det område som DAST bevakar. DAST är enastående i Sverige eftersom det är den enda tidskriften som täcker in alla de här områdena, inklusive barn- och ungdom. Det gör att DAST har en unik särställning och jag tror därför att DAST är viktig. Även om DAST görs på ett humoristiskt och många gånger skojfriskt sätt, så tar vi ju den här litteraturen på allvar.

Det handlar om en viktig del av litteraturen, en viktig del av människors läsupplevelser. Även om vi kallar det för underhållningslitteratur så finns det ju så mycket mer i den här sortens litteratur. Författarna tar upp olika psykologiska aspekter av människans vara. Det finns mycket historik. Så finns det massor med fantasi och verklighetsflykt också, men det tror jag vi behöver mer än nånsin tidigare i dagens samhälle.

Jag har två deckarförfattare som förlaget satsar på. Ulf Cavallius med Vogel-böckerna och Helena Sigander. Helena kommer också ut på andra förlag. Hon har kapacitet att komma ut med flera böcker samtidigt. Nu har jag hennes Eva Sinclair-serie. Att hon sedan också kommer med annorlunda serier på andra förlag tror jag bara är positivt. Det ökar kontaktytan. De som läser och tycker om Helena Sigander hos kollegorna vill givetvis också läsa hennes böcker på Gondolin och vice versa.

Fotboll har på ett underligt sätt hamnat i fokus på förlaget under året. I våras kom Åke Stolts bok ”Fotbollskriget – kaptenerna i nationens tjänst” och lagom till bokmässan planerar vi få ut skådespelaren Fredrik Ohlssons bok ”Älskade fotboll”.

En historisk deckare kommer också att ligga på bokhandelsdiskarna i höst. Författaren heter Håkan Larsson och är konsthistoriker. Handlingen utspelar sig i Europa, med centrum i Paris, år 1894. Ett flertal kända historisk personer, bl.a. August Strindberg, passerar revy.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22