Gammal skröna i ny tappning

Feb 15th, 2008 | By | Category: 2002-1, Artikel

En gammal skröna blir som ny på oväntat sätt. DAST:s redaktör stötte på den när han bodde på Mornington Crescent i London 1987-89. Ett hus på den halvmåneformade gatan hade bl a kändisplatta med namnet Walter Sickert i vita bokstäver. Konstnären Sickert hade haft sin ateljé i huset.Nu har den amerikanska deckarförfattarinnan Patricia Cornwell pyntat ut fyrtio (40!) miljoner bagis för att avslöja vem Jack the Ripper egentligen var. Med tanke på att morden begicks i Londons stadsdel Whitechapel år 1888 – alltså för 113 år sedan – och torde vara rejält preskriberade och mördaren död sedan länge kan man undra varför. Kanske för att rippologi liksom blivit en egen vetenskap med åren.

En stor del av Patrica Cornwells pengar har gått åt till att köpa trettio tavlor av just impressionisten Walter Sickert (1860-1942), som hon misstänker är Jack Uppskäraren.

En person som påstått sig vara konstnärens naturlige son har sagt att Sickert på dödsbädden erkände sig skyldig. Fast det påståendet togs tillbaka för många år sedan. Teorin, en bland hundratals andra, lades fram redan 1977 i boken Jack the Ripper The Final Solution av Stephen Knight. Boken var illustrerad med läbbiga tavlor av Sickert, troligen just de tavlor som Patricia Cornwell har haft råd att köpa.

1907 målade Sickert nämligen en serie tavlor föreställande mördade prostituerade i naket tillstånd, något som Knight och nu också Cornwell menar är komprometterande. En av dessa tavlor har författarinnan förstört i jakt på bevis, något som retat gallfeber på brittiska konsthandlare.

Ripper-specialisten Martin Fido säger till DAST: “Patricia Cornwell har låtit DNA-experter leta efter Sickerts fingeravtryck på hans tavlor. Sedan flög hon experter och dokumentspecialister till London och undersökte 30 eller fler Ripper-brev. Resultat – zilch! Ingen handstil stämde med Sickerts. Ingen DNA fanns på breven för att de förvarats varmt och förstörts. Scotland Yard talade om för henne att de hade ett brev till som aldrig förvarats hos Public Records Office. Fast de tycks inte ha talat om för henne att brevet anses vara en bluff och inte skrivits av Ripper. Det gav inget DNA resultat. MEN … brevet var skrivet på papper med vattenstämpel från Perry & Co och Sickert har vid ett tillfälle använt ett likadant papper. Så låter beviset som övertygat henne till 100% att Sickert var Jack Uppskäraren.”  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22