Gamla skräckisar blir som nya och faktiskt värda att läsa än

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Artikel

Av ROLF NILSÉN

Nu finns möjlighet att bekanta sig med en av skräckgenrens verkligt pålitliga gamla gossar och stora portalnamn: en man som alla, inklusive Stephen King, brukar referera till med skräckblandad vördnad.

Det handlar om H.P. Lovecraft (1890- 1937), som under sin livstid sällan nådde någon stor publik, men som långt efter sin död kommit att få centralbetydelse i skräcklitterära sammanhang. Nu föreligger en ny upplaga av det urval som Sam J. Lundwall gjorde 1973 av Lovcerafts mest rysanvärda noveller. Boken heter Skräckens labyrinter och har översatts av Lundwall själv, samt även utgivits av honom på förlaget Fakta & Fantasi.

Lovecraft, som för övrigt fick ge namn åt en psykedelisk rockgrupp, av det totalflummigare slaget, i slutet av 60-talet, var en suggestiv skräck- och fantasyförfattare som gärna skrev nerviga, krypande, öds liga och rent ut sagt farliga historier.

Dessa historier lät han ofta utspela sig i New Englands dystert oländiga trakter. Lovecraft hade för vana att proppa det han skrev fullt med uråldriga förbannelser och hart när namnlösa fasor. Sådant orsakade nästan nervösa kollapser hos läsarna. Och – man blir verkligen rädd av det han skriver!

Ofta var Lovecrafts skrivstil och berättarstruktur febrigt överlastad, men det finns också något nästan hypnotiskt greppbart i hans dunkla prosa. Man undrar inte över att författare som King, Ray Bradbury, Peter Straub, Dean R. Koontz och Ramsey Campbell alla nämner honom som en av sina läromästare.

Lovecraft skapade en egen litterär fantasyvärld, Ctulhu. Den ingår dock inte i de noveller som finns i Skräckens labyrinter.

Det är ett blodisande samt skickelsedigert skrämmande spektrum av utvald skräck som här läggs fram. Novellerna är oklanderligt översatta samt försedda med förord av Lundwall.

Visst kan man med viss rätt tala om att det här är en obligatorisk hörnstensvolym för alla sanna skräckkonässörer!  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22