Fynd på antikvariat

Sep 9th, 2009 | By | Category: 2006-2, Artikel

Av BERTIL FALK

Den japanska satsning som DAST genomför under 2006 aktualiserar det faktum att Bra Böcker redan 1980 gav ut novellantologin Inbjudan från en okänd (och andra japanska kriminalnoveller i urval av Ellery Queen), en bok som man kan hitta på bibliotek och antikvariat och som skulle må bra av en ny upplaga, ett tips till något förlag som ser längre än näsan räcker.

Japan har precis som Sverige haft en egen upplaga av Ellery Queens Mystory Magazine och den del av Ellery Queen som var Frederic Darmay gjorde det urval av noveller (tolv stycken av lika många författare) som Bra Deckare-utgåvan består av.

Det är en alldeles utomordentlig antologi med ett informativt förord av Dalmay och ännu ett exempel på att böcker inte alltid har det bäst före datum, som annars gäller i den inflationistiska och ytliga bakström som vi har i dag. Det ges ut massor med likriktade deckare på svenska, men den här novellsamlingen är allt annat än likriktad.

Min egen favorit i denna uppsjö av noveller är En satans pojke av Seiichi Morimura, en ruggig kriminell rysare som kretsar kring barn.

Försök att hitta antologin och läs åtminstone den novellen.

Japan har, precis som vi har i Sverige, en egen deckarindustri som lever i stark symbios med den anglosaxiska deckarkulturen.

Globaliseringen gör att vi får allt större möjlighet att lära känna litteratur från andra länder. Det finns inhemska deckar- och thrillerförfattare lite varstans ute i världen. Själv har jag läst romaner författade av indiska och kenyanska författare, men jag inser att det måste finnas många fler deckarmarknader att upptäcka. Japan har inte oväntat en ovanligt bred tradition på deckarområdet, som våra läsare redan kunde se i förra numret av DAST.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22