Frits Renar: Hemlig kioskförfattare blev prisad och filmad

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Artikel

Av Kjell E. Genberg

Vid mitten av 1970-talet översatte jag tre deckare – Data, Mördande konkurrens och Det parallella liket – av en dansk författare vid namn Frits Remar. Jag visste inte mycket om honom då, annat än att han var bosatt i Helsingør, gift med en kvinna som hette Randi och hade en son med tecknartalang.

Vi skulle bli bättre bekanta och det berodde på att Frits för det mesta snodde omkring för att samla material till sina romaner. Detta var före mobiltelefonernas tid och jag tröttnade på att aldrig hitta honom så jag kunde få svar på frågor gällande översättningen jag höll på med. Så en afton hittade jag honom hemma och förklarade att jag tänkte hälsa på tillsammans med det manus jag höll på med.

Massmarknadsförfattare

Han visade sig vara en så trevlig person att vi första kvällen struntade i översättningen. Nästa dag övervann vi båda den rejäla baksmälla som kommer sig av öl, gammeldansk och Aalborg Akvavit. Vi klarade att gå igenom manuset. Troligtvis blev det rätt när Lindqvists förlag gav ut de två första och Plus den tredje.

Till min förvåning fick jag reda på att han, liksom jag, var massmarknadsförfattare. Jag hade vid det laget skrivit en hel massa westerns under pseudonymen Matt Jade.

Remar hade som John Dahl författat en stor mängd agent- och spionromaner som sålde stort i kiosken. Alla hette de Operation nånting.

”Men säg inget”, sa han. ”Än är det ingen som vet att det är jag som ligger bakom det namnet.”

Jag förstod. Frits var känd, populär och etablerad. Redan 1967 debuterade han med spionromanen Mord i Pilestræde på Forlaget Chr. Erichsen, som vid den tidpunkten tagit initiativet till att introducera en hel rad blivande danska kriminalförfattare.

Nå, Frits fick inte vara hemlig så länge. Jag tror det var 1976 som danska kvällsblad sjöng ut att Lars Nord och Frits Remar var samma person.

Någon sur person undrade indignerat hur det kunde komma sig att en Remar som redan 1972 fått mottaga Poe-Klubbens Berenisepris för romanen Saldo Negativ kunde nedlåta sig att skriva kioskböcker.

Frits ryckte på axlarna och lät allt rinna av sig.

Han hade före prisboken, som på svenska döptes till Överskridet konto, fått bra kritik för boken Det parallella liket (intrigen har två döda i samma kista), en originell roman som genast filmades.

Sedan kom Data, Mördande konkurrens, Lik i lönn och Utan skott och skatt, som alla finns på svenska fast på olika förlag. Om det finns fler Remar på svenska har det undgått mig.

Frits Remar föddes den 11 december 1932 och hann uppleva att bli en av sitt lands tongivande författare innan han alldeles för hastigt avled 1982. Han hann också vara med om att Wennerbergs förlag i Sverige gav ut en hel mängd av hans Operation-romaner. Detta började 1980 och eftersom John Dahl var avslöjad stod det Frits Remar på författarplats.

Ursprungligen kom de på danska Winthers som var det stora kioskförlaget på marknaden. Hösten 1970 vände de sig till Frits och undrade om han inte kunde skriva en serie om tolv titlar. Handlingen skulle helst utspela sig i Skandinavien, något som Remar kom att tumma ordentligt på.

Hustrun Randi var med i diskussionerna om han skulle våga ge sig på en så pass stor sak när han hade fast jobb som reklamkonsult. De kom överens om att Randi skulle hjälpa honom med idéer förutom att läsa korrektur. Hon planerade dess utom deras tid så att Frits fick två veckor varje månad så han kunde skriva ostört.

Winthers förlagsredaktör Erik Trosborg var också till stor hjälp, inte minst genom att komma med tröstande ord när Frits, trots grundligt researcharbete, kört fast.

Den första boken fick namnet Operation Smuggling och i den presenteras seriens genomgående huvudperson Lars Nord. Det är ingen dussinperson precis. Han är kaptenlöjtnant (i Danmark är det en grad och inte en drink) i marinen, 185 cm lång, ljusblond med blå ögon och en hejare på boxning, judo, karate och pistolskytte. Det som kan gå fel beror på att han dricker alldeles för mycket öl och har en förmåga att falla pladask för kvinnor av alla de slag.

Det kom ut tolv böcker på Winthers förlag i Danmark. Sverige var värre ändå. De beställde efter att alla romanerna kommit ut 1980 och 1981 ytterligare sex. Remar hann med att skriva dem. Men fler böcker blev det aldrig. Sjukdomen gjorde att han inte orkade och 1982 var hans liv över.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22