Fredrik I kan ha legat bakom mord på Karl XII

Feb 8th, 2008 | By | Category: 2001-2, Artikel

Sommar i Stockholm år 1723. Det har gått nästan fem år sedan Karl XII mötte sitt öde vid Fredrikshald den 30 november 1718. André Sicre öppnar sitt fönster och ropar till människorna ute på gatan: “Det var jag som sköt Karl XII.” Var det han? Bengt Liljegren har kollat alla fakta.Senare tog André Sicre tillbaka påståendet, men han hade tillfälle att utföra dådet. Han var där i löpgraven inte långt från kungen och han var den ende närvarande som det finns stor anledning att misstänka. Han var nämligen generaladjutant hos den som tjänade mest på Karl XII:s död. Fredrik av Hessen som var gift med Karl XII:s syster Ulrika Eleonora. Fredrik vidtog omedelbart efter kungens död en rad åtgärder.

Vi vet hur det lät när kungen träffades av det dödandet skottet i tinningen. Du som läser detta kan själv kolla ljudet. Ett vittne har nämligen sagt att det lät som när man slår med två fingrar i en öppen handflata. Ett annat vittne har liknat ljudet vid det som uppstår när man kraftfullt kastar en sten i dy. Med andra ord: ett smackande läte.

Omedelbart skyndade André Sicre fram till kungen, konstaterade dödsfallet samt placerade sin peruk och hatt över kungens ansikte. Sedan skyndade han till Fredrik av Hessen som befann sig i Torpum och visade honom kungens genomskjutna trekantshatt.

Redan natten till den 1 december skickade Fredrik av Hessen iväg Sicre till Stockholm för att meddela Ulrika Eleonora. Fredrik gav honom också i uppdrag att arrestera Goertz, mannen som är beryktad i svensk historia för de inflationistiska nödmynt, som han lät producera för att finansiera Karl XII:s krig. Efter en summarisk rättegång dömdes Goertz till döden av en olaglig kommission. Justitiemordet verkställdes medelst halshuggning på galgbacken vid Skanstull den 19 februari 1719.

Fredrik av Hessen lyckades få Ulrika Eleonora vald till drottning. Hon avsade sig senare regentskapet till förman för sin make, som då uppnådde sitt mål att bli Sveriges kung. Därmed hade han uttömt sin handlingskraft. Han framstår inte som någon stor gestalt i historien.

Detta är i korta drag händelseförloppet. I Bengt Liljegrens Karl XII (Historiska Media) beskrivs allt detta ingående. Liljegren lägger mycket övertygande fram belägg för att André Sicre troligen var den som sköt Karl XII på uppdrag av dennes svåger.

Bengt Liljegrens biografi har uppmärksammats med en rad stora recensioner. I Eskilstuna-Kuriren framhölls att hans analys av kungens död kan läsas som en brottsmålsundersökning. DAST kan förvisso instämma. På egen hand samt med stöd av auktoriteter som Rolf Uppström, Hans Peter Hougen och Ole Munck avfärdar liljegren konkurrerande teorier om dödsfallet.

Liljegren visar att skottet avlossades på nära håll och rekonstruerar hur det bör ha gått till när Sicre begick lönnmordet.

Det dödande skottet avlossades troligen i samband med och i skydd av ljudet av en kanonad från Fredrikstens fastning.

Alla adekvata omständigheter kring dödsfallet beskrivs på sidorna 339-357 i Liljegrens biografi och är spännande detekteringsläsning.

Liljegren lägger puzzle och framträder som en verklighetens Poirot eller Wimsey eller varför inte Bencolin, en Gideon Fell eller Henry Merrivale.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22