Förtjänta män slogs ihjäl i Sabines tidiga historier

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Artikel

Av KJELL E. GENBERG

Sabine Deitmer, tysk kriminalförfattare, hade det inte alltför lätt i början av sin karriär. Inte nog med att hennes manuskript refuserades gång på gång, när hon äntligen fick ut böcker skrämde hon vettet ur sitt hemlands karlar. I hennes historier slutade det alltid med att en kvinna tog död på en man.

– Men de hade alltid förtjänat det! säger Sabine och ser på DAST-skribenten med en blick som får kroppen att vilja byta bort sin lilla y-kromosom mot ytterligare en x.

Det ligger säkert en hel del i att Sabine Deitmers näst senaste bok hemma i Tyskland heter ”Dominante Damen”, dominerande kvinnor.

Nå, skämt åsido. Sabine Deitmer är inte så farlig som man skulle kunna tro när man läser böckerna och hör henne lägga ut texten i en talarstol. Det finns ton vis av ironi i rösten när hon talar om det hon gjort och gör. Inte ser hon värst farlig ut heller, denna 47-åriga före detta vuxenundervisare. Hon är liten, slank och mycket livlig med stort, mörkt hår, väldigt röda läppar och guldringar i öronen. Under universitetstiden läste hon engelska och franska och blev den vägen intresserad av litteratur. Numera skriver hon på heltid och kan försörja sig på det.

Började i vrede

Hon började banan som författare på 80-talet när vreden var stark hos de tyska kvinnorna. Det första hon publicerade var två novellsamlingar, mordhistorier som hon kallade ”Kriminalgeschichte”, kriminalberättelser. Det var i dem som en man alltid dog på slutet, dödad av en kvinna – alltid en kvinna. Dessa kvinnor var vanliga, fredliga varelser som efter våldsamma provokationer fattade sitt mordiska beslut. Eftersom de flesta förlagsredaktörer i Tyskland var män hade hon stora bekymmer med att få ut böckerna, men till sist hittade hon en kvinnlig redaktör som fann dem bra. Sedan har det rullat på.

– Mina böcker är inga bestsellers, men de säljer hyggligt, menar Sabine och berättar att hennes senaste, ”Neonnätter” från 1995, hittills sålt 70.000 exemplar.

Litteratur i vågdal

Men i ston sett menar Sabine att litteratur skriven av kvinnor har det svårt i Tyskland och att kriminallitteraturen i sig befinner sig i en vågdal. Den som då både är kvinna och kriminalförfattare får sällan sina alster recenserade på de stora drakarnas kultursidor.

Hon är feminist, närmare bestämt ”68-feminist”, eftersom det var 1968 som hon engagerade sig i kampen mot tyska abortlagar. Det var en omvälvande tid när kvinnor slog sig samman och därmed lärde sig att enighet ger styrka.

– Det gav många av oss mod att ta till orda i större sällskap. Jag var väldigt rädd för det i början, men efterhand ökade självförtroendet. Man är ju tvungen att vara med i debatten, annars överlämnar man den offentliga diskussionen till idioter, säger hon.

Den första etikett som sätts på hennes böcker är ”feminist” – och då används beteckningen som skällsord. Män har svårt att ta till sig det jag skriver om hur kvinnor överlever i ett samhälle som domineras av maskulina värderingar.

– I mina två första böcker hade huvudpersonen en manlig vän som jag inte gav något namn. Mot det var det många karlar som reagerade.

Tuff hjältinna

Sabine Deitmers hjältinna är kriminalinspektören Beate Stein. Det är en tuff dam som lärt att det inte lönar sig att vara enbart duktig. Hon går inte heller omkring och är olycklig (”Den sortens böcker finns det alltför många av!”).Hon är fritänkare och struntar i om hon älskas på jobbet eller inte.

– Kanske är det min egen önskesituation jag beskriver, säger Sabine med ett leende.

Hjältinnan Beate har inga bekymmer att klara sig i polisorganisationen, ett skäl till att Sabine skriver om henne. Hon vill berätta för andra kvinnor hur livet fungerar mellan män i byråkratiska institutioner. Reglerna är ganska enkla och hon tycker inte att kvinnor skall vara rädda för att använda manliga strategier. Men Beate Stein har ett privatliv också. Hon bor på landet och är sarkastisk och heterosexuell.

– Precis som författaren, säger hon.

Men Beate är samtidigt rädd för närkontakt, trots att hon umgås med en man. Den rädslan skapar också konflikter, liksom kontakterna med Beates vilda och starka mor.

– Moderna kvinnor kan klara av män, men inte sina mödrar!

Ännu finns inte Sabine Deitmar utgiven på svenska. Däremot har boken ”Kalla kyssar” getts ut i Danmark, där också ”Dominanta kvinnor”, som handlar om prostitution, skall komma till senhösten.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22