Förlag nobbar också prisade debutanter

Jan 14th, 2008 | By | Category: 2001-3, Artikel

Av IWAN MORELIUSNär Richard North Patterson 1979 kom med sin första kriminalroman blev det en debut med buller och bang. The Lasko Tangent, som boken hette, belönades med en Edgar av Mystery Writers of America. Sedan dess har det blivit ytterligare nio böcker. Degree of Guilt 1993 erhöll priset French Grand Prix de Literateur Policiere och kom två år senare ut på Bra Böcker som Graden av skuld.

Man kan tro att en roman som tar debutantpris i USA är så bra att förlagen kastar sig över den.

Icke så.

The Lasko Tangent refuserades av tretton förlag, säger Patterson. Det var då jag lärde mig nyttan av att vara envis. Jag skrev om den tre gånger och när den sedan kom ut och fick debutantpriset kändes det verkligen som ett erkännande. Priset betydde inte omedelbar framgång, men för mig var det värdefullt att uppskattas av kollegerna.

Patterson är född 1947 och utexaminerades från Ohio Wesleyan University 1968 och gick 1971 ut Case Western Reserve School of Law. När The Lasko Tangent kom ut hade han arbetat som jurist i åtta år, bland annat inom åklagarverksamheten i Ohio. Det var erfarenheter därifrån han använde i boken.

Huvudpersonen i den romanen hette Christopher Paget, en man som återkom i en trilogi fjorton år senare.

– Anledningen till att jag återanvände honom var att jag tänkte mig att han, liksom jag, förändrats av livet under den tidsrymden. Den ganska lössläppte unge advokaten hade blivit ensamstående far.

Det blev ytterligare en trilogi från Pattersons penna. Den började med Degree of Guilt och fortsatte med Eyes of a Child och Final Judgment. Där beskrivs huvudpersonen Caroline Masters på ett sätt som gör att läsaren kan få för sig att hon är uppstigen ur något av författarens egna fall.

– Caroline Masters är verkligen min favoritperson – och hon är helt och hållet påhittad, säger Patterson. Hon dök upp när jag behövde en domare i Degree of Guilt och i Eyes of a Child propsade hon på ännu mer utrymme. Till sist krävde hon att få en alldeles egen bok och då skrev jag The Final Judgment. På något sätt tar hon mer och mer plats i min fantasivärld. I min senaste bok som heter Protect and Defend nominerar presidenten henne till ordförande i USA:s Högsta Domstol.

Richard North Patterson har inte kommit med en bok varje år under de styvt 20 år han varit verksam.

– Jag tror att man hamnar i en fälla om man bestämmer sig för att skriva en bok om året, säger han. Detta gäller speciellt för mig som inte har någon genomgående hjälte som opererar i likartade situationer. Innan jag skriver någonting har jag grundforskat mycket. Sedan åstadkommer jag ett koncept – berättelsen som sådan och gestalterna som ska berätta den. Nu är det dags att skriva en synopsis för varje kapitel. Först därefter börjar jag författa.

– Den bok som influerat mig mest är fortfarande Allen Drurys politiska mästerverk Advise and Consent, som jag läste när jag var fjorton. Min nya roman Protect and Defend är mitt försök att skriva en politisk bok som uppdagar sin epoks hemligheter på samma sätt som Advise and Consent gjorde för fyrtio år sedan.

– Men skrivmassigt måste jag säga att det var Ross MacDonald som i sin serie om Lew Archer lärde mig mycket om miljöer, intrig, psykologi och stilistisk ekonomi.

– På senare tid har jag läst Philip Roth. Jag har kommit fram till att han är en visare och mer djuplodande författare nu än han var i sina mer kända romaner.

En författare ska ju inte enbart skriva. Fritiden är – åtminstone i Sverige – så viktig att man lagstiftar om den. Vad gör då Patterson på lediga stunder?

– Både jag och min hustru Laurie älskar opera, balett och symfonimusik. Vi äter gärna ute och jag har dessutom blivit något av en fanatiker när det gäller min kondition.

Slutligen … om du får välja någon bok i spänningsgenren, vilken skulle du då helst ha velat skriva?

Brott och straff!

Bibliografi

1. The Lasko Tangent, 1979 (Edgar-belönad)

2. The Outside Man, 1990

3. Escape the Night 1991

4. Private screening 1992

5. Degree of Guilt, 1993 (Polisromanpris i Frankrike, Graden av Skuld, 1995)

6. Eves of a Child, 1994

7. The Final Judgement, 1995

8. Silent Witness, 1996

9. No Safe Place, 1998 (ursprunglig titel Right to Love)

10. Dark Lady, 1999

11. Protect and Defend, 200  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22