Författarjätte gör författarjätte rik

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Artikel

AV KJELL E. GENBERG

Ove Allansson, känd göteborgspersonlighet och medarbetare i DAST, har kallats sjöfolkets meste författare. Han gick till sjöss i början av 1950-talet och har arbetat sig över världens alla oceaner. Nu kan han resa bekvämare – om han vill – efter att ha tilldelats Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2003 som förutom äran ger honom hela 280 000 kronor.

Ove är född 1932 i Västergötland och har förutom sjömansyrket ett förflutet som industriarbetare och reparatör, men det är som författare till cirka 30 romaner som han blivit älskad av läsande människor.

Han debuterade med romanen Resan till Honduras, men han skriver inte enbart om haven och människorna som färdas där. Redan 1973 skrev han den framsynta Pojken som skulle rädda Sveriges järnvägar.

Sedan dess har han berättat om många slags människor på många kontinenter och det är slagkraftiga och humoristiskt skildrade personer han beskrivit.

Stiftelsen Ivar Lo-Johanssons Författarfonds styrelse motiverar priset följande skrivning: ”Med oanfrätt språklig frenesi fortsätter Ove Allansson i novellsviten Sjöbröder (2002) att med drastisk humor och osentimental ömhet kartlägga det sjömansliv han alltsedan debuten 1967 inmutat som en av sina centrala domäner.”

Sjöbröder kom ut på göteborgska förlaget Tre Böcker, men Allanssons huvudförlag är Prisma.

Han är mycket intresserad av kriminallitteratur (ni skulle se bokhyllorna i hans inredda källare) och har också skrivit deckarnoveller, bland annat i den av DAST utgivna samlingen Mord, soldat från 1996.

Vi bugar och gratulerar.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22