Författaren/förläggaren: Kvinnor skriver bättre deckare än karlarna…

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Artikel

Det finns en manlig deckarförfattare som med handen på hjärtat påstår att kvinnliga deckarförfattare skriver bättre än män. Detta skall enligt honom bero på att de har större social inlevelseförmåga och empati.

Han heter Uno Palmström, har nio egna deckare bakom sig, men anledningen till uttalandet skall man nog hitta i hans roll som förlagschef på nyblivna Norstedts Prisma.

Hans förlag ger bland annat ut Elizabeth George, så man kan väl påstå att han har fog för påståendet. Dessutom vill han gärna att folk uppmärksammar Inger Frimansson, som nyligen kom med en thrillerartad bok vid namn Fruktar jag intet ont.

Uno Palmström föddes den 9 augusti 1947 i Vänersborg. Vid detta tillfälle fick han också förnamnet Roland.

– Jag tog efter en inåtvänt rebellisk uppväxt (vilket innebar att jag ofta knöt handen i fickan) studenten på latinlinjen i födelsestaden år 1966. Sedan började jag studera på universitet. Dessa studier är hittills oavslutade. Jag är dock stolt innehavare av Godkänt i propedeutisk kurs i fonetik.

Omsider gick han igenom Journalisthögskolan i Göteborg och fick omgående arbete inom detta fack.

Efter sex år som journalist i Göteborg och Stockholm, skrev han sin debutroman Kuppen år 1976. Den har sedan dess följts av ytterligare åtta romaner, samt ett antal ungdomsböcker tillsammans med Hans Erik Engqvist.

En återkommande figur i Uno Palmströms böcker är den lätt alkoholiserade journalisten Olle Lyck. Ofta får författaren frågan om det egentligen är han själv som är denne Lyck, men lika ofta får den frågande blott en grymtning till svar.

Dock uppträder figurerna i Palmströms romaner – kommissarie Sven Thorén samt kriminalinspektörerna Leonard Bergström och Evy Ivarsson som – förutom som poliser – fullkomligt normala människor.

Uno Palmström har själv dramatiserat två av sina romaner, System 84 och Mördare! Mördare! för teve. Han skrev dessutom 1985 teveserien Nya Dagbladet tillsammans med Anna-Maria Hagerfors.

Numera skriver han inte så mycket förläggandet tar alltför mycket tid.

– Men så fort jag hinner är jag snäll mot barn och högljudd medlem i Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm.

Han är också med i Svenska Deckarakademin.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22