Följ deckarna i fotspåren

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

AV ELISABETH NORDBERG

Många deckarintresserade har säkert promenerat i Stieg Trenters fotspår under en Stockholmsvistelse eller under Londonbesöket följt Sherlock Holmes eller Jack the Ripper i hälarna. Att uppleva en främmande plats genom en skönlitterär författares verk ger ofta semesterresan en extra krydda. Inte minst England har mycket att bjuda på. Tips på kriminella vandringar får man i skriften Mystery Reader’s Walking Guide: England (Passport Books) av författarduon Alzina Stone Dales och Barbara Sloan Hendershotts. Samma författare har tidigare gett ut en liknande skrift om London.

Ett givet utflyktsmål i England för den som vill göra kriminella vandringar är naturligtvis Oxford, Mystery Reader’s Walking Guide har både kartor och förslag på vandringar. I Oxford kan man också hänga med på guidade turer i Kommissarie Morse fotspår. Har man tur kan man till och med få träffa författaren Colin Dexter. Att följa Morse och Lewis i hälarna genom Oxford ger inte bara intressanta inblickar i universitetsvärlden utan också trivsamma pubbesök. Morse tackar ju aldrig nej till en öl eller en maltwhisky.

Oxford är också ett givet utflyktsmål för alla Sayersläsare. Det var ju här som lord Peter friade till Harriet Vane i slutet av Kamratfesten, som ju utspelar sig på Harriet Vanes gamla college, Shrewsbury college som i verkligheten heter Sommerville College. Frieriet ägde rum på New Collage Road i närheten av Suckarnas bro. Sayers är också en intressant guide om man vill ta en tur neråt Fenlandet, där Sayers far var kyrkoherde och där De nio målarna utspelar sig. Med Sayers i handen kan man också promenera på engelska sydkusten tillsammans med Harriet Vane och Drama kring ung dansör.

Medeltida fotspår

Ellis Peters deckarhjälte Broder Cadfael levde på medeltiden. Men trots detta är det för alla hans beundrare möjligt att vandra i hans fotspår i staden Shrewsbury i grevskapet Shropshire på gränsen till Wales. Shrewsbury var på medeltiden en betydande kyrkostad med kloster och katedral samt en fästnings- och handelsstad. I dag har staden, som ligger vid Severn, omkring 50 000 invånare och är en mindre industristad och järnvägsknutpunkt, men staden har kvar en hel del medeltida lämningar som skänker rätt atmosfär om man vill vandra i Cadfaels fotspår. Ellis Peters har också gjort staden till en turistort. Cadfaelbeundrare från hela världen söker sig hit och det är möjligt att följa med på guidade Cadfaelturer. Ellis Peters som bodde i närheten är dock död.

Häst- och thrillerintresserade kan också göra en del intressanta besök tillsammans med Dick Francis thrillers som alla utspelar sig i hästsportens värd. Varför inte göra ett besök på Newsmarket i Cambridgeshire?

Elizabeth George och PD James är andra författare som kan användas som litteratur för kriminella vandringar. Den som vill åka flodbåt samma rutt som Nagio Marsh beskriver i Mord i målat landskap biter sig dock i tummen. Många av miss Marples alla anhängare har säkert också kollat kartorna och besviket kunnat konstatera att St Mary Mead inte existerar.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22