Finns de eller finns de inte?

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Artikel

Av ROLF NILSÉN

Frågan är obevekligen ständigt aktuell och engagerar dagligen otaliga människor, i de flesta för att inte säga nästan alla länder runtom i världen.

Vad det handlar om är rymdmänniskor, besökare från rymden eller helt enkelt diverse inte helt definierade varelser.

Många säger sig ha sett sådana eller rent av kommit i personlig kontakt med dem. Ett relativt fåtal menar sig också ha inviterats ombord på de skepp som varelserna anlänt i. Och erhållit gåvor samt kontinuerliga råd från dem.

Affärsmannen Gösta Carlsson, mannen bakom företagen Cernelle och Allergon och tack vare dem känd som ”Pollenkungen” samt även skaparen av ishockeylaget Rögle BK, träder nu fram i en fyllig och allmänt vederhäftig bok.

Och menar sig allt sedan 1946 och vid ett antal tillfällen sedan dess (bland annat genom drömmar) ha stått i kontakt med varelser från en annan planet.

Boken heter Mötet i gläntan – Sveriges mest kända närkontakt med UFO och är skriven av Gösta Carlsson själv – i samarbete med journalisten Clas Svahn, som även är ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige. Utgivande förlag är Nyköpings tvärvetenskapliga bokförening/Parthenon.

Svahn kan absolut inte beskyllas för att hysa några särskilt romantiska föreställningar om eventuella UFO:n och deras närvaro i det svenska luftrummet.

I stället blir han en närmast inkvisitorisk detaljgranskare, som med uppenbar skepsis skärskådar de bevis som Carlsson turnerar honom med.

Svahn har också hittat ett antal parallella historier till Carlssons redogörelse. Samt nagelfar med största möjliga kritiska misstänksamhet precis allt vad Carlsson berättar för honom.

Detta ger boken en trovärdighetskänsla utöver det vanliga, inom den här åtminstone litterärt sett stundtals lätt yviga subgenren. Även om Svahn periodvis i någon mån påminner om en ovanligt sträng förhörsledare. som intresserar sig för den med jovialiskt jämnmod försedde Carlsson och hans uppgifter.

Redogörelsen koncentrerar sig på Gösta Carlsson och dennes historia samt olika erfarenheter. Men diverse utvikningar om annat närliggande; exempelvis de spökraketer som observerades strax efter andra världskrigets slut, har också tagits med. För att demonstrera de ofta så iögonenfallande likheterna mellan den här typen av observationer.

Tjat om bevisen

När Svahn, efter åtskilligt av tjat och argumenterande, äntligen lyckats övertala Carlsson om att få se de bevisföremål, en guldring och en kristallstav som denne blev ägare till i samband med initiationsmötet 1946, har spänningen stigit till den absoluta kokpunktens grad.

Enligt Carlsson är föremålen besprutade med en livsfarlig blandning och plasten kring dem får absolut inte plockas bort. Svahn tvingas alltså till betydande begränsningar i sin granskning, vilket han tolererar med en endast mödosamt dold irritation.

Angående trovärdigheten kring vad Gösta Carlsson eventuellt såg och upplevde så hävdar han – givetvis – själv att kontakterna verkligen har ägt rum. Och att varelserna från rymden i realiteten är de som fick honom in på de spår, som gjorde honom till den framgångsrike affärsman i som han sedermera i blev.

Svahn är betydligt mera skeptiskt ifrågasättande. Men han utesluter ändå inte helt att Gösta Carlsson faktiskt kan ha varit med om, det han säger sig ha varit med om.

I vilket fall som helst är Mötet i gläntan en mycket gedigen sammanfattning och fyllig dokumentation, av ett fascinerande fall ur den svenska UFO- historien.

Och som Gösta Carlsson själv brukar säga:

– Den som vill tro på det han får göra det. För min del är det helt klart.

Som sagt var…  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22