Finn Hansen: Vår danske korre samlar deckare som ingen annan!

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1999-1, Artikel

Det finns samlare och det finns verkliga samlare.
Finn Hansen, DAST:s danske korrespondent hör till den senare kategorin. Hemma i lägenheten på Amager, Köpenhamn har han fyllt sina hyllor med deckare – vid det här laget har han samlat på sig över sex tusen sedan han började 1968 och han lär ha läst dem alla. För Finn älskar kriminalromaner och fyller alla sina lediga stunder med spänningslitteratur.
Och han bedömer den dessutom. Tillsammans med gruppen ”De Tre” ger han ut skriften Krimi-Cirklen som vid det här laget har dussinet år på nacken. Enligt Iwan Morelius, som bedömer världens alla kolleger i sin spalt i DAST, är det en högst läsvärd tidskrift, fast den än så länge endast kommer ut i stencilerat skick.
Intresset för läsning började redan när han var liten grabb.
– Första böckerna var vilda västernhistorier, sedan övergick jag till att läsa serien om Nick Carter. Men jag tröttnade på att det var samma historia som vändes upp och ner och ut och in hela tiden. Då började jag läsa deckare och världen förändrades.
Han säger sig gilla att författaren säger till honom att här får du ett problem, se till att lösa det.
– Det är spännande att se vem som är bäst, jag eller författaren, säger Finn. För det mesta är det författaren. I de äldre kriminalromanerna är intrigen ofta ett rent nonsens, men det finns atmosfär i dem.
Om han själv tänker skriva en deckare?
– Jag började på en roman 1975. Jag är säker på att den kommer att bli världsberömd på Amager där de flesta i min familj bor – alltså, när den blir klar om tjugo år eller så.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22