Fantasi och fakta: så blir det romaner om verkligheten

Feb 20th, 2013 | By | Category: 2013-02 feb, Artikel

Per och LenaDe hade båda velat skriva annat än rättsinlagor. Hon hade dessutom skrivit en doktorsavhandling och han sneglade på Leif Silbersky som ju skrev både i jobbet och om påhittade brott. De två träffades i Luleå och kom på att de skulle skriva ihop: Lena Ebervall och Per E Samuelson, båda advokater nu med verksamhet i Stockholm och Malmö.

De ville skriva om verkliga händelser, men inte i ren faktaform. Inspirerade av Helena Henschen, som ju skrivit romaner baserade på familjens stora tragedi, de von Sydowska morden, började de fundera.

Pers pappa hade alltid talat om Haijbyaffären, de letade upp viktiga handlingar och började skriva. Det blev ett kapitel.

Då kom de underfund hur de kompletterar varande: Per tar hand om det jättetråkiga, alla fakta och detaljer, Lena får bruk för sin fantasi.

”När jag skrev min doktorsavhandling 2002 så fans där bara plats för fakta, så nu ville jag ha fantasin.”

Så det blev en roman om Haijbyfallet, Ers Majestäts olycklige Kurt, 2008, och det gav mersmak. 2012 kom bok nummer två med samma tema, Mördaren i folkhemmet.

Modellen är att det som står i boken verkligen har hänt, att det är sant. Texten i polisförhör och domar ska vara rätt. Men allt ska vara roligt att läsa.

“Böckerna som ju rör brott eller rättsövergrepp är alltid ur den misstänktes perspektiv”, säger Lena Ebervall.

Den senaste, om Olle Möller, ger både perspektiv på vad som hände och är en klassroman: Olle Möller kunde inte tala för sig utan betedde sig som en skyldig. Ett par av den tidens kändisadvokater var inblandade, bl a Einar van der Velde. Och oväntat i historiens utkant dyker det upp en annan kändis: Astrid Lindgren arbetade på Statens kriminaltekniska laboratorium under perioden när det anlitades i utredningen.

Per och Lena signerarPer och Lena har träffat utredande poliser och talad mycket med Olle Möllers dotter, och de funderar också över om dna-analys kan avslöja mer i dag.

De håller på med en tredje bok i samma stil, men vad den ska handla om är hemligt.

Att Olle Möllers namn, i alla fall för de svenskar som är lite äldre, fortfarande är levande märker de när de varit och talat om boken. På marknaden i Fjugesta, där Olle Mölle bodde en tid, visste man att han mördat många fler som fortfarande ligger nergrävda i skogen.

LEIF-RUNE STRANDELL

———————————————

Läs recensionen i Dast: http://www.dast.nu/recension/mordaren-i-folkhemmet-en-roman-om-fallet-olle-moller

Förlagets presentation: http://www.piratforlaget.se/ebervall-lena-samuelson-per-e/fakta-om-lena-ebervall-och-per-e-samuelsson/

Wikipedia om Olle Möller: http://sv.wikipedia.org/wiki/Olle_Möller

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22