Ett CWA på andra sidan

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Artikel

Av K. ARNE BLOM

I oktober 1990 började man i Australien publicera en tidskrift för kriminalgenren, om genren och avsedd för alla med intresse för genren. Ett studium av de första årens utgåvor ger vid handen att Mean Streets, som tidskriften heter, har ett globalt perspektiv. Där finns mycket matnyttigt att läsa om såväl amerikanska som europeiska författare och där finns åtskillig information om vad som händer i den bokligt kriminella världen på andra sidan jordklotet.

Där har man nu även bildat CWA – Crime Writers’ of Australia. CWA är ju, har vi vant oss vid, förkortningen för den engelska sammanslutningen Crime Writers Association. Men nu finns sålunda ett CWA på andra sidan klotet, fast skall man vara riktigt petnoga heter sammanslutningen CWAA. uttytt Crime Writers’ Association of Australia.

Men enligt lagen om alltings enkelhet blir det kanske så att det andra A:et försvinner och ordet Association faller bort. Det är nu dock av mindre betydelse.

Viktigare är att de första priserna hunnit delas ut. Paul Thomas och Barry Mailland belönades båda för sina romaner Inside Dope respektive The Malcontenta med pris för 1995 års bästa bok. Priset till bästa debutant tillföll John Dale för Dark Angel. Jon Cleary hyllades för livslång gärning inom genren. Det övergreppande namnet på de australiensiska priserna är The Ned Kelly Awards.

Cecil Goodenough Hayter levde 1871-1922. Då detta sekel, som nu närmar sig sitt slut, var ungt skrev han en del detektivromaner, bland annat om Sexton Blake, men också om Ned Kelly, vars berömmelse knappast letat sig så långt bort från Australiens stränder.

Enligt uppgift skrevs det 1591 böcker om privatdetektiven Sexton Blake av mer än 200 författare, varav alltså Hayter var en. Beträffande Ned Kelly uppges enbart Hayter som författare och de titlar som nämns av Al Hubin är Ned Kelly (1908) och Trooper and Bushranger (1908).  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22