Erich von Däniken: – Folk får tro vad de vill men jorden har haft besök

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Artikel

I ett klotrunt och sciencefictioninspirerat torn med triangulära fönster och en hänförande utsikt över alptopparna kring Interlaken i Schweiz arbetar 70-årige Erich von Däniken. Efter mer än trettiofem år har han samma entusiastiska nyfikenhet inför forntidens stora och olösta mysterier.

Han ser sig gärna själv som ett storögt barn som nyfiket tittar, pekar och tjatar sina frågor till de rationellt tänkande föräldrarna.

Han har kritiserats, buats ut och varit allmän spefågel. Kritikerna har stått i kö. Kanske har han en mer ödmjuk inställning idag. Han erkänner att han gjort sina fel. Han framhåller att han inte vill pådyvla någon några svar. Alla får tro vad de vill. Men själv är han övertygad. Allting pekar på samma håll, säger han:

– Jorden har haft besök av resenärer från världsrymden för länge sedan!

I den temapark som han öppnade i Interlaken för två år sedan, The Mystery Park, är man noga med att bara ställa frågorna:

Hur byggdes Stonehenge? Vilken är pyramidernas hemlighet? Högplatåerna i Nazca i södra Peru, är det forntida landningsbanor, eller vad är det?

– I parken ställer jag frågorna och hoppas att besökarna går härifrån med någonting att tänka på. I mina böcker ger jag mina svar. Men det behöver inte vara rätt. Jag vill inte vara någon guru, säger han.

I snart fyrtio år har Erich von Däniken jagat jorden runt, krupit i pyramiderna, vandrat i öknarna, i djunglerna och på museerna i sin jakt på den eviga frågan – har vi någon gång haft besök från världsrymden?

Saknar fortfarande beviset

Under alla dessa fyrtio år har han bara funnit indicier på utomjordiska besökare. Han saknar fortfarande det slutliga beviset.

Finns det då?

– Jag tror det. Det finns orörda platser kvar. Hindren är politiska och religiösa.

– Jag tror, säger han med emfas, att det finns saker som besökare från världsrymden med flit lämnat kvar på olika platser på jordklotet. Men de bevakas av diverse religiösa sammanslutningar som kallar det heliga relikter och ger dem en felaktig religiös innebörd.

Chansen att hitta något som bara ramlat ned är försvinnande liten, konstaterar han. Två tredjedelar av jordklotet består av oceaner, sedan har vi de isbelagda polerna, de stora öknarna och regnskogarna.

– Ska vi hitta beviset ska det vara något som medvetet lämnats kvar, säger han.

Så ser han lite drömmande ut mot de regntunga, dimmiga alptopparna utanför fönstret och berättar om en grav han absolut skulle vilja öppna.

– Den där den förste kejsaren av Japan är begravd!

Erich von Däniken förklarar hur japanska källor berättar att den förste kejsaren hade en spegel som han hade fått av sin ”himmelske fader” och som gjorde att han kunde se vad Som hände just i det ögonblicket i hela hans rike.

– Spegeln begravdes tillsammans med kejsaren. Det är fullkomligt omöjligt av religiösa skäl att komma åt den. Men den finns. Det vore ett bevis, säger han.

Cheopspyramiden högintressant

Cheopspyramiden är ännu högintressant, fortsätter han. För kort tid sedan fann man en ny gång som ledde till en sarkofag.

– Och, tillägger han, det måste finnas ytterligare ett schakt för sarkofagen är för stor för den gång man fann. Utgrävarna säger att det är Osiris grav. Struntprat. Osiris var en väktare, ingenting annat.

Om några veckor åker han till Egypten igen. För att finna svaren på pyramidens gåta?

Frågan får honom att skratta och han slår ut med händerna: – För att se. Och kanske ta några förbjudna bilder.

Parkens sju teman

De teorier som hittills lanserats om Cheopspyramiden viftar han bort. Skitsnack, säger han. Men själv vill han inte spekulera.

– Från och med den fjärde dynastin har forskarna och arkeologerna rätt. Det som hände innan dess vet de inte ett smack om, slår han fast. Cheopspyramiden är självklart ett av de sju olika tema som Mystery Park är uppbyggd kring. De andra är Stonehenge, Nazca, Vimana, Maya, Challenge och Contact. Parken är uppbyggd i en cirkel med sju separata paviljonger. Till varje tema finns också en show som rullar vid jämna tider. Allt olika och i senaste tillgängliga teknik. Det är ljus-, ljud- och bildshower i ett hisnande tempo.

I Stonehenge bjuds man på ett fantastiskt ljusspel med rök och ridåer. I Nazca sitter man över ett golv i glas och flyger själv över Anderna och förbluffas av de enorma figurer och ”landningsbanor” som bara är möjliga att urskilja från luften.

När man kommer in i parken utrustas man med en liten mottagare och en hörsnäcka.

Den känner sedan av var någonstans du befinner dig och berättar om just det du ser framför dig just då.

Temaparken är bara två år gammal. Ännu har man inte nått ut till den breda internationella publiken. 80 procent av besökarna är schweizare, sedan är det tyskar och indier som är mest representerade.

Bollywoodfilmer drar besökare

Indier?

– Ja, skrattar marknadschefen Caroline Schneider. I bergen kring Interlaken har flera filmer från den indiska filmfabriken Bollywood spelats in och det drar många nyfikna indier hit.

Hon berättar också att parken ständigt byggs ut. Utanför den ovanliga cirkelformade utställningshallen färdigställer man gårdar för olika upplevelser. På något ställe betar lamadjur, på ett annat kan man vaska guld och nästa sommar ska det finnas möjlighet att prova på att vara arkeolog.

– Vi ska varken vara ett Disneyland eller ett museum. Vi vill ge våra besökare upplevelser utanför det vanliga, säger Caroline Schneider.

The Mystery Park är betydligt mycket mer National Geographics än UFO och de flygande tefaten lyser med sin frånvaro.

Men över alltihop svävar ändå Erich von Dänikens ande.

Han är ständigt på språng i parken och har alltid ett ord eller två för nyfikna besökare. I sin klarblå kavaj, uppknäppta skjorta och intensiva folklighet påminner han fortfarande mycket om den hotellägare han en gång var på Hotel Rosenhügel i Davos.

90 miljoner läsare

Sedan skrev han sin första bok, Olösta gåtor ur mänsklighetens förflutna, blev bestsellerförfattare och idag har han gett ut oräkneliga böcker, översatta till åtskilliga språk, som sålts i uppskattningsvis 90 miljoner exemplar.

Hur började alltihop?

– Som liten gick jag i en strikt katolsk internatskola där vi tvingades översätta Bibeln. Det beskrevs bland annat av Hezekiel i gamla testamentet hur gudarna kom ned från himlen med eld, oväsen och metalliskt skrammel.

– Då hade jag inga tankar på utomjordingar, men så blev jag intresserad om också andra religioner hade sådana gudaberättelser. Var det här bara sagor?

– Det intressanta är att Hezekiel skriver i jagform, i första personen. Han refererar inte någon annan. Han skriver vad han själv har upplevt.

Erich von Däniken är 70 år fyllda. Han röker en och annan cigarett under vårt samtal, tar gärna ett glas och säger att gudarna måste älska honom eftersom han fortfarande kan hålla ett högt tempo. Och han har en befriande distans till sig själv.

– Egentligen är jag samma dumma galning som för fyrtio år sedan. Men om jag har lyckats få några miljoner människor att tänka efter ett snäpp till så är jag nöjd, avslutar han.

 

FAKTA OM MYSTERY PARK

Mystery Park i Interlaken i Berner Oberland i Schweiz öppnades i maj 2003, och parkens målsättning är att besökarna ska fås att häpna över vad de ser och hör. Totalt är parken på 100.000 kvadratmeter och den byggs ständigt ut. Det finns tre restauranger, butiker och picknickytor om man har egen mat med. I parkens målsättning finns också att den ska drivas ekologiskt riktigt med allt från uppvärmning till restaurangbestick.

Förutom de shower som ständigt visas i paviljongerna visas dagligen en film ”på flygande matta över Berner Oberland”.

Entré: 48 CHF – ungefär 300 kronor för vuxna, 185 kronor för barn 6-16 år och fri entré för barn under sex år.

Interlaken ligger ungefär en timmes tågresa sydost om Schweiz huvudstad Bern. Från järnvägsstationen Interlaken Ost går gratis buss. Kör man bil är det motorvägen A8 som gäller. Flyg lämpligast till Zürich.

Parken är öppen året om men stängd under måndagar och tisdagar under vinterhalvåret.

För mer info: www.mysterypark.ch  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22