En tidig japansk James Bond!

Jan 17th, 2008 | By | Category: 2001-4, Artikel

Av Hans Sidén

Peter Lorre minns de flesta läsare kanske bäst från filmatiseringen av Dashiell Hammetts The Maltese Falcon (Malteserfalken eller Riddarfalken från Malta). Men denne märklige skådespelare dök inte bara upp i intressanta biroller. Han hade dessutom en lång karriär som huvudrollsinnehavare. Tillsammans med Sidney Greenstreet, också han en intressant birollsinnehavare i Bogart-filmen om riddarfalken, gjorde han flera filmer. Björn Fremer kallade det omaka paret för deckarfilmens Helan och Halvan. Men här skriver Hans Siden om Peter Lorre och hans roll som detektiven Mr. Moto.

En annorlunda deckare dök 1935 upp i USA i John P. Marquands roman Ming Yellow. Det var den lille glasögonprydde japanske polisagenten Mr Moto, en maskeringskonstens mästare, som kunde jiu jitsu och ofta slängde dubbelt så stora motståndare i golvet så dammet rök. 1937 upptäcktes Mr Moto av Hollywood och den tyske skådespelaren Peter Lorre, som tidigare mest spelat skurkroller, övertalades av filmbolaget Fox att spela Mr Moto i en serie B-filmer. Fox hade tidigare haft stora framgångar med sin B-filmserie om Earl Derr Biggs kinesiske detektiv Charlie Chan med svensken Verner Ölund alias Warner Oland i titelrollen.

Utstående ögon

Peter Lorre hade ett mycket speciellt utseende, hans späda gestalt och runda barnansikte med utstående ögon gjorde, att han först enbart fick gestalta osympatiska rollfigurer. Han filmdebuterade i Tyskland 1931 i Fritz Langs kusliga psykologiska thriller “M”, där Lorre spelar Hans Becker, som mördar småflickor. “M” totalförbjöds först av den svenska filmcensuren men släpptes igenom efter några rejäla klipp.

Till England och Hollywood

1934 fick Lorre rollen som Abbott, ledare för en terroristgrupp, i Alfred Hitchcocks i England inspelade Mannen som visste för mycket. Den rollen förde Lorre till Hollywood, där han gjorde sin amerikanska filmdebut 1935 i Mad Love som den galne kirurgen Dr. Gogol. Samma år spelade Lorre mördaren Raskolnikov i filmversion av Dostojevskis Brott och straff och 1936 sågs Lorre som yrkesmördaren “Generalen” i Spioner i hälarna. 1937 fortsatte Lorre Hollywoodkarriären som ledare för en spionliga i I främmande makts tjänst och som den kriminelle professor Sturm i den här i Sverige censurförbjudna Nancy Steele is Missing.

Äntligen sympatisk roll

Men sedan följde äntligen en sympatisk roll, den som Mr Moto i Think Fast, Mr Moto. Senare samma år såg amerikansk biopublik Lorre även i Thank You, Mr Moto men båda de här Mr Motofilmerna totalförbjöds av den svenska filmcensuren som “förråande och skadligt upphetsande”. På 30-talet räckte det med att någon sköt mot någon för att censuren skulle klippa eller förbjuda en film. Och i sina första filmer är Mr Moto ofta mycket våldsam, hugger ihjäl motståndare med kniv eller kastar dom över fartygsrelingar.

Dialogen är i dagens actionfilmer mestadels ersatt av specialeffekter; enorm skottlossning, tjutande bildäck och gigantiska explosioner. Men i Mr Motos filmvärld kan man fortfarande konversera. Har några smakprov ur Thank you, Mr Moto. Tom Nelson och Eleanor Joyce sitter vid ett restaurangbord, när Mr Moto går förbi, stannar och bugar artigt och säger.

“God afton, Mr Tom!”

“Hej”, svarar Tom

“Vem var den där mannen”, undrar Eleanor, när Mr Moto avlägsnat sig

“Han heter Mr. Moto”, svarar Tom och fortsätter. “En äventyrare, upptäcktsresande och lycksökare. En av orientens mysterier. Jag vet inte mycket om honom, bara att så fort han dyker upp brukar det alltid hända någonting.”

“Jag vill träffa honom”, säger Eleanor.

“Det vill de flesta människor”, svarar Tom.

Senare överraskar Eleanor Mr Moto, när han håller på att bearbeta ett kassaskåp på hotellet, där de båda bor.

“Var snäll och bli inte orolig. Jag försöker bara bryta upp kassaskåpet”, säger den leende Mr Moto.

“Om ni är ute efter pergamentet behöver ni inte bekymra er. Madame Tjernoff tog det med sig”, säger Eleanor.

“Jaså! Det var otur både för mig och er”, svarar Moto.

“Varför involvera mig”, undrar Eleanor.

“Därför att ni precis som jag är intresserad av pergamentet.”

“Men jag skulle inte begå mord för att komma över det. Det var anledningen till att ni mördade överste Tjernoff”, säger Eleanor anklagande.

“Javisst, jag tyckte det var en mycket bra anledning”, svarar Moto.

Eleanor lyfter en telefonlur och ber att få tala med polisen. Mr Moto går fram till henne, tar luren, bryter samtalet och säger.

“Men kära Miss Joyce, jag uppfattar ert förtroende för polisen som både smickrande och en aning oroväckande. Jag föreslår att ni väntar med att ringa tills jag är redo att möta dem.”

“Men jag förstår inte”, stammar Eleanor.

Mr Moto tar fram ett identitetskort ur innerfickan och visar det för Eleanor.

“Det här kanske kan förhindra vidare missförstånd”, säger Moto.

På identitetskortet han visar upp står det.

KENTARO MOTO
Specialagent för Internationella Polisen

Peter Lorre förvandlade sig enkelt till Mr Moto mest genom att använda små runda glasögon och slätkammad frisyr. Han uppträdde ödmjukt och bugande, ofta i vit kostym och duperade alltid sin omgivning men kunde sedan utan att tveka döda motståndare med kniv eller pistol.
Think Fast, Mr Moto Från 1937 börjar ombord på ett passagerarfartyg, där Mr Moto är på jakt efter en diamantsmugglarliga. I Motofilm nr 2, Thank you, Mr Moto, även den från 1937, handlar det om jakten på sju uråldriga pergamentrullar, vilka avslöjar, var Djingis Khan ligger begravd tillsammans med en fantastisk skatt.

Men det var först 1938 i Mr Moto’s Gamble (svensk titel: Mr Moto) som svensk biopublik fick göra bekantskap med Peter Lorres Moto, när han löser mysteriet med mord i boxningsvärlden. Denna Mr Motofilm är speciellt intressant, eftersom den ursprungligen var tänkt som en Charlie Chan-film men, när Warner Oland under ett besök I Sverige sommaren 1935 fick lunginflammation och dog, skrevs manuset om blev en M Motohistoria. Det är därför skådespelaren Key Luke, som spelade Charlie Chans äldste son Lee, dyker u7pp även i Mr Moto. Av de 8 Mr Motofilmer Peter Lorre gjorde 1937-1939 visades bara 5 i Sverige. Förutom de båda första censurförbjudna äventyren visades inte heller Mr Moto Takes A Chance från 1938, där han spionerade på kineser i indokina för Japans räkning.Fox lade ner Mr Motoserien 1939, när de politiska spänningarna mellan Japan och USA började bli allt påtagligare och en japansk hjälte ansågs vara oacceptabel. Mr Motofilmerna är precis som Charlie Chanfilmerna mycket välgjorda små thrillers utspelade i exotiska miljöer. Mr Moto besöker både Mongoliet, Indokina, Suezkanalen, San Fransisco och London, men Peter Lorre behövde aldrig lämna Fox studios i Hollywood, allt filmades där med hjälp av realistiska kulisser, dokumentärfilmer och bra ljussättning.

Två av John P Marquands romaner om Mr Moto kom ut på svenska i deckarmagasinet Alibi som Veckans Kriminalroman nämligen Tack, Mr Moto, 1937, och Tänk Fort, Mr Moto, 1939, (källa: Johan Wopenkas oumbärliga kioskdeckargenomgång På smekmånad med Gröna skräcken).

Lorres Mr. Moto-filmer

Think Fast, Mr Moto (1937) Censurförbjuden i Sverige!

Thank You, Mr Moto (1937) Censurförbjuden i Sverige

Mr Moto Takes a Chance (1938) Ej visad i Sverige.

Mr. Moto ‘s gamble (1938) Mr. Moto

Mysterious Mr Mota (1938) Melodin som dödade

Mr. Moto’s Last Warning (1939) Sista varningen

Mr Moto In Danger Island (1939) Farornas ö

Mr. Moto Takes A Vacation (1939) Mr Moto i dödsfällan  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22