En riktig Pavarotti och advokat försvarar fadermördare

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-1, Artikel

Av Leif-Rune Strandell

Tycker du att rubriken verkar konstig? Lugn, den skall få sin förklaring längre fram i texten.

Anders Frigell är affärsjurist i Uppsala. Han sysslar med mordgåtor och mördares psyke bara på fritiden. Men nu, när pensionen närmar sig (han är 60) ser han mord, böcker och teaterpjäser som allt viktigare.

För några år sedan såg han i Skåne en dramatisering (”bara dramatiserade domstolsprotokoll Egentligen”) av Yngsjömordet på l800-talet. Och det träffade honom i hjärtat: sådant vill jag också skriva!

För Anders har sedan barndomen varit road av kriminalhistoria – han fick boken Polisen lägger pussel av sin far – och han hade kommit i kontakt med von Sydowmordens historia. De utspelade sig 1932. Han skulle skriva en pjäs om de morden!

Tidsödande att kolla fakta

Anders håller fortfarande på. Det tog nämligen lite längre tid än han tänkt att kolla fakta (som inte alltid var som han trott), att intervjua dem som fortfarande lever och minns, att läsa polis- och obduktionsprotokoll, kolla med experter…

Och med allt detta material som grund kom det en bok emellan. Det första utkastet ratades av förläggare som tyckte att det blev för spretigt, både dokumentärt och litterärt. Så han backade till advokatrollen, och boken är en personlig redogörelse, utan dramatiseringar, av fakta och tolkning av fakta, av analyser och hypoteser.

Var han skyldig till fler mord?

För varför mördade den lovande överklassynglingen, som snart var klar med sina juridiska studier i Uppsala, sin far och två hembiträden i familjen lägenhet på Norr Mälarstrand i Stockholm, i närvaro av sin älskade hustru, och slutade dramat på krog i Uppsala med att skjuta hustrun och sig själv när poliserna kom? Var han dessutom skyldig också till morden i Mörtnäs som inträffade dagarna innan? Och kanske till mordet på Sågargatan?

Anders Frigell svarar i alla fall klart nej på de sista frågorna: Fredrik von Sydow mördade bara sin familj och hembiträdena. Och han har några teorier om hur det kunde gå så illa. Visserligen var unge juris studeranden och avhoppade reservofficeren en i stort sett konstant berusad ung man med fallenhet för allehanda olämpliga upptåg (att betala Tysklands krigsskuld till Frankrike via egen växel, vilket ledde till internationella förvecklingar), men han älskade sin unga hustru, han var trogen sina vänner, och han lyckades mellan berusningarna klara sina studier.

Hans uppförande var mycket klandervärt, han är den ende som blivit utkastad från Juvenalorden (en sammanslutning som också Anders Frigell tillhör). Men att gå till mord på en far han ändå hade varma känslor för verkar inte alldeles enkelt.

Senare spion finns med

Här skall i alla fall inte avslöjas mer om det. Läs boken i stället. Den är fylld av 30-talets svenska kändisar inom politik och finans, och de två familjernas (också den unga Inguns familj med lägenhet på Strandvägen tillhörde samhällets yppersta elit) tillvaro kan slå de moderna tv-såporna och tantsnuskböckerna.

Verkligheten slår ofta fiktionen. Stig Wennerström skymtar i en statistroll…

Orsaken till att Anders Frigell skrev en bok var att han träffade Fredriks och Inguns dotter och han förstod att hon hade en felaktig bild av vad som faktiskt skedde.

Sedan boken kom ut har Inguns Och Fredriks släktingar tagit kontakt med varandra.

– Boken har blivit som en terapi för dem, säger Anders Frigell.

Hans intensiva studier har också lett honom till slutsatsen (med stöd av rättsmedicinare) att det mordvapen, ett järnrör, som finns utställt på polismuseet i Stockholm, inte kan vara mordvapnet. Det måste kommit till användning, för det är försvunnet och polisen fann bara ett blodigt avtryck av det i lägenheten. Och offrens skador stämmer med strykjärn, inte med rör.

Troligen slängde Fredrik strykjärnet i Riddarfjärden när han och Ingun lämnade mordplatsen, och Anders Frigell blev upptänd av att dyka efter det. Men när dykarexperter började räkna på vad detta kostar, med avstängningar, tillstånd och annat, så blev det alldeles för dyrt.

”Spinger som en pavarotti”

Han har inte bara läst tidningar, protokoll och annat från tiden, han har också rekognoserat på alla viktiga platser där personerna bott och träffats. Han har hittat en del gamla bilder, men också smugit runt och fotograferat villorna och sommarhusen i dag.

”Du springer runt som en riktig pavarotti” sade sonen till honom.

Paparazzi skulle det väl vara, inte minst med tanke på att den tidens kändisar nu avlösts av nutidens i villorna, Björn Borg t.ex.

Alla bilder, från då (med polisens brottsplatsbilder) och nu är inte med i boken, dels för att alltför blodiga bilder blir för sensationsladdade, dels för att många bilder i en bok blir för dyrt.

Boken är fylld av fakta. Anders Frigells funderingar över personernas beteende blir mer fiktion i teaterform. Han skriver, Uppsala stadsteater är inte ointresserad.

Det blir nog fler fakta böcker också. Han har intervjuat den nu 92-årige kakelugnsmördaren i Vasastan i Stockholm, men lovat att vänta med publicering tills han är död.

Och han har några mordfall till att gräva i. Kanske en bok med tre mördare.

Innan dess får vi förhoppningsvis träffa familjen von Sydow, ett drama med många likheter med Romeo och Julia. Och slutar lika olyckligt.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22