En mordisk Gotlands-kvartett

Sep 24th, 2009 | By | Category: 2007-3, Artikel

AV IWAN MORELIUS (TEXT OCH BILDER)

Jag började samla deckare och thrillers mycket tidigt och läste i stort sett allt som kom i min väg. Under alla dessa år kan jag inte på rak arm komma ihåg att jag någonsin läste en bok som utspelades på vår vackra ö i Östersjön – Gotland.

Men så plötsligt, under det senaste decenniet, exploderar det och ett stort antal böcker kommer ut, den ena efter den andra med handlingen förlagd till Gotland. Historier kunde utspelas på norra Gotland, på Fårö, i Visby, på östkusten och även på södra Gotland.

Hur kan detta komma sig?

Har man plötsligt fått upp ögonen för att här finns en både exotisk och ovanlig miljö? Den första thriller jag läste som utspelades på Gotland var en bok av den engelske, nyligen bortgångne, författaren N. J. Crisp Romanen hette The Gotland Deal (Viking Press) och kom ut hösten 1976 och jag recenserade den i DAST Magazine.

Idag har vi en alldeles utmärkt kvartett svenska författare som valt Gotland som plats för olika brott. Det är då naturligtvis Annika Bryn, Anna Janson, Marie Jungstedt samt Håkan Östlundh som alla har flera spänningsromaner bakom sig.

Jag har träffat alla utom Anna Janson och märkligt nog skedde samtliga sammanträffanden inom en så kort tidsrymd som två veckor.

Och än finns väl chansen att jag hinner träffa Anna, som är bosatt i Vintrosa, en liten plats som ligger mellan Fjugesta och Örebro.

Annika Bryn träffade jag på Sture-Katten i Stockholm, Marie Jungstedt på Gannarva gård, en ridskola nära Fröjel på Gotland som drivs av min före detta svägerska Kerstin Herlitz. Håkan Östlund träffade jag i Alva på Gotland.

Annika Bryns senaste heter Morden i Buttle. Tidigare har hon kommit med Den sjätte natten 2003 och Brottsplats Rosenbad 2005.

Anna Jansson kom 2006 med Främmande fågel. Tidigare produktion: Stum sitter guden 2000, Alla de stillsamma döda 2001, Må döden sova 2002, Silverkronan 2003, Drömmar ur snö 2004, Svart fjäril 2005, I stormen ska du dö, LL-bok 2002, Dömd för mord, LL-bok 2003.

Mari Jungstedt kom i fjol med Den dödende dandyn. Hennes svit av kriminalromaner inleddes med Den du inte ser 2003 och sedan kom I denna stilla natt 2004 samt Den inre kretsen 2005.

Håkan Östlunds senaste roman är Terror från 2006. Första bok var Släke 2004. Sedan kom Dykaren 2005.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22