En liten sensation i seriernas värld

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Artikel

Av IWAN MORELIUS

När jag nyligen besökte Seriemuseet och dess ägare Peder & Chatrin Mauritzon, i Ullared blev det ett kärt återseende eftersom vi inte träffats på ett par år. När vi senast sågs var Serieparken i stort sett bara påbörjad, det mesta endast på planeringsstadiet. Nu är en stor del av projektet färdigt.

Man kan vandra runt på ett 6000 kvadratmeter stort område, fyllt med olika figurer och attraktioner.

– Jag tror nog att jag kan ge dig en ännu större upplevelse, sade Peder småmysande och bad mig komma in i butiken, där man säljer böcker, videoband, omslag och souvenirer.

Peder & Chatrin har god ordning på sina alster och vet exakt var varje nummer av tidningar/magasin/böcker finns.

Modesty naken

Men detta hade jag inte väntat mig. Jag såg en helnaken kvinna i helfigur. Hon hade mörkt uppsatt hår, otroligt vackra och fylliga bröst samt en kropp som var gudalik för en man att beskåda. Naturligtvis kände jag igen henne. Det var ingen mindre (större i det här fallet) än min favorit Modesty Blaise.

Tavlan var ett original, gjord av Jim Holdaway för 33 år sedan. På Bokmässan i Göteborg 1996, då Modestys skapare Peter O’Donnell var inbjuden kom att diskutera tecknaren Holdaway, som avled 1970, endast 43 år gammal. O’Donnell berättade för Peder om en nakenmålning som hängt i tecknarens hem.

Peder blev eld och lågor och O’Donnell lovade att ta kontakt med änkan.

Det visade sig att tavlan legat på tecknarens vind i alla år. Änkan var villig att sälja tavlan. Peder fick samtidigt ett äkthetsintyg av änkan Holdaway. Detta beskriver i detalj hur målningen är gjord.

Gjord efter instruktion

Holdaway hade inte använt sig av någon nakenmodell utan skapat Modesty helt efter O’Donnells instruktioner. Först tecknade han konturerna mycket löst med kol och gnuggade sedan ut färgerna med knogar och tummar.

Märkligt nog kände inte ens O’Donnells förlag – Souvenir Press – till den värdefulla tavlan.

Peder menar att tavlan är extra intressant eftersom den visar Modesty i sitt första europeiska utseende. Här har hon ett skandinaviskt eller nordeuropeiskt utseende och är en mullig sexbomb.

I mitten av 60-talet fick Modesty ett mera asiatiskt utseende med aningen snedare ögon och ett långsmalare ansikte. Hon är också smalare och man kan se varje muskel och sena.

Nu finns målningen att beskåda i Seriemuseet i Ullared.

Som en parentes kan nämnas att när vi besökte Ray Bradbury i Los Angeles för några år sedan, berättade han att han hade ett antal stora originalteckningar föreställande Prins Valiant och Blixt Gordon gjorda av Alex Raymond, nere i sin källare.

Serieoriginal kan vara värdefulla samlarobjekt.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22